Оксана Савчук (праворуч) із мамою Героя Любов’ю Лугарєвою.

На цій жорстокій війні втрачаємо найкращих. Патріотичних людей, котрі вже заявили про себе в різних молодіжних організаціях і цілком претендували б невдовзі на лідерство у різних сферах суспільного життя країни. Цвіт нації! Таким був керівник Івано-Франківського Пласту Назарій Лугарєв, котрий очолював скаутську спільноту від 2018 року — аж до загибелі під Гуляйполем у грудні 2022-го. Пам’ятну дошку на згадку про Героя відкрили 12 квітня, в день 111-ї річниці першої Пластової присяги.

Урочистості відбулися біля дитячо-юнацького центру «Пласт» в Івано-Франківську. Народна депутатка Оксана Савчук, яка так само гартувалася в цій молодіжній організації, пригадала, яким був Назарій Лугарєв.

«Коли заснувався курінь імені визначного політичного діяча часів ЗУНР В’ячеслава Липинського, Назар зумів проявити себе яскравим лідером, — зазначила Оксана Савчук. — Представляв курінь «Лісові Чорти», мав прізвисько Вертихвіст. Був лідером та провідником, другом і виховником. Переконана, що на постаті Назара вчитимуться наступні покоління молоді: як бути вірним Богові та Україні».

Назарій здобув фах політолога в Прикарпатському університеті. Пішов в АТО в 2014 році й з перервами служив у гарячих точках до 2018-го. Після повернення до Івано-Франківська очолив «Пласт» та занурився у скаутську роботу. Про цей період життя героя розповіли його друзі. Акцентували на тому, що завдяки своєму лідеру розробили стратегію організації до 2030 року.

«Назарій притягував до себе, був справжнім новатором, — наголосив нинішній керівник організації Олег Бабецький (на знімку в центрі). — Надихав нас прикладом доброго сім’янина, зразкового виховника та організатора пластових подій, який вкладав усього себе у спільну ідею. Прагнемо примножити ці засади добра й відповідальності, патріотизму та взаємодопомоги».

Бойовий побратим Назарія, старший лейтенант 78-го батальйону 102-ї бригади територіальної оборони ЗСУ Павло Нагорняк нагадав, що там, на передовій, бійці називали свого командира Філософом (позивний Лугарєва). В окопах з ним було цікаво. Та головне — за його спиною почувалися впевнено, бо навіть під обстрілами вселяв оптимізм та відповідальність. Боєць закликав вступати до лав захисників, щоб дати відсіч ворогу та відвоювати українську незалежність.

На відкритті пам’ятної дошки були присутні мама й тато, бабуся, дружина та маленький син Назарія Лугарєва. Батько Олексій не таїв емоцій: зі сльозами на очах розповів, як важко сприйняли втрату сина.

«Нічого нам не поверне життя сина, — сказав Олексій Лугарєв. — Однак приємно, що наше виховання дало плоди. Прагнемо ці самі засади втілювати й щодо внука Данилка. Справа Назарія має продовження у починаннях пластунів, його ідеї отримали нове життя. Звертаюся до молодих: несіть ту енергетику й далі».

Щороку на останній сесії обласної ради скаути Івано-Франківська вносять Вифлеємський вогонь до сесійної зали. У грудні 2021 року Назарій Лугарєв очолював цю подію. Тоді всім пластунам на знак подяки вручили вервечки.

«Одну із вервечок з якихось причин не вручили, і я зателефонував Назарієві, щоб забрав, — повідомив під час освячення пам’ятної дошки священник Івано-Франківської митрополії УГКЦ о. Михайло Віхоть. — Він сказав, що передасть товаришеві свою, а для себе натомість десь забере. До війни було два місяці... Назарій не встиг... Сьогодні вручаю цей молитовний оберіг його синові Данилкові — як пам’ять про батька-Героя».

Депутати Івано-Франківської міськради 7 квітня звернулися до Президента України, Верховної Ради та Головнокомандувача ЗСУ із проханням присвоїти посмертно звання «Герой України» та нагородити орденом «Золота зірка» військовослужбовця Назарія Лугарєва.

Уже 111 років Пласт виховує свідому та вірну національній ідеї українську молодь. Саме 12 квітня 1912 року перший пластовий гурток дав обітницю на вірність Україні та вирішив захищати її незалежність. Не зраджує ідеалам скаутів та гідно захищає свою країну й нинішнє покоління пластунів. А вже 31 із цієї когорти віддав своє життя в боротьбі з російським агресором. Серед них — і Назарій Лугарєв. Вічна слава Героям!

Івано-Франківська  область.

Фото автора.