Три такі родини — з числа переселенців. У них тимчасово доглядають та виховують дітей, які тимчасово не можуть проживати у своїх біологічних родинах з різних причин, та немовлята, від яких відмовилися у пологовому будинку.

Завідувач сектору департаменту соцполітики міськради Людмила Сусленкова розповіла: «Загалом за законодавством дітки мали право перебувати у таких родинах до трьох місяців. На розгляд патронатного вихователя, служби у справах дітей цей термін могли подовжити. Однак нині діти можуть жити в родинах до закінчення воєнного стану, враховуючи згоду вихователя».

Людмила Сусленкова каже, що патронатний вихователь отримує від держави зарплатню у п’ять прожиткових мінімумів — 13 420 гривень. Також кожна дитина залежно від віку та стану здоров’я отримує соціальні виплати. «А ще у Дніпрі при створенні патронатної родини надаватиметься одноразова матеріальна допомога у 15 000 гривень», — додає фахівець із соцзахисту.

Патронатна вихователька Олена Швайковська переїхала до Дніпра із Запорізької області. Коли чотири роки тому вона вирішила створити патронатну родину, її двоє синів були вже дорослими. «Нині виховуємо двох діток – брата з сестричкою, чию маму позбавлено батьківських прав. Діти дуже хороші і тепер мають усе необхідне: вони нагодовані, одягнені, навчаються», — каже пані Олена.

Дніпропетровська область.