Ще донедавна існування цієї не надто заможної громади було під питанням. Але згуртована робота у Федюківці, Рубаному Мосту, Ріпках, Товстих Рогах та в інших селах переконала навіть песимістів у спроможності громади.

Про сьогоднішні будні Виноградської територіальної громади розповідає її голова Микола Демерза (на знімку):

— Тотальне вторгнення рашистів на нашу землю сповнило душі людей тривогою та переживаннями за долю своїх рідних та за Батьківщину. Люди стали більш стриманими та поміркованими. І сильнішими, згуртованішими. Усі хочуть допомогти нашим захисникам. Хтось ліпить вареники чи пече пироги, робить закрутки, а хтось плете маскувальні сітки. Наша громада вже відправила бійцям ЗСУ, зокрема, 2400 банок рибних і м’ясних консервів, 300 кілограмів квашеної капусти, 360 пар теплих шкарпеток, виготовили і передали 5600 окопних свічок, 260 маскувальних сіток. Жертвують зі своїх невеличких статків  навіть пенсіонери. Наші сільські артисти дають 
благодійні концерти. Діти малюнками намагаються підняти настрій бійцям ЗСУ.

Виноградська амбулаторія віднедавна стала ще й прихистком для десятків наших співвітчизників, які полишили рідні домівки через війну. З перших днів їхнього перебування у нашій громаді ми забезпечуємо цих людей продуктами харчування, предметами гігієни та одягом. До того ж робимо це постійно.

Фінансові важелі дають можливість поступово розвиватися. Бюджет громади за минулий рік ми виконали. Придбали шкільного автобуса. Готуємо до відкриття ЦНАП. Завершуємо ремонт сільради. У Вотилівці закладаємо фруктовий сад, наводимо лад зі старими насадженнями. Сподіваюся, з допомогою наших партнерів придбаємо трактора, дробилку для гілок. На сесії сільської ради виділили 250 тисяч гривень для придбання житла спеціалісту громади. Торік ми надали житло і роботу переселенцю із Волновахи.

Ми розуміємо, що багато із запланованого на цей рік все-таки доведеться відкласти. Наприклад, ремонт доріг. Дочекаємось Перемоги, і все надолужимо. А поки що робитимемо все, аби допомогти нашим мужнім захисникам її наблизити.

Черкаська область.

Фото надано автором.