Під час засідання.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до Закону «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України окремих об’єктів культурної спадщини (№ 8273). Ці зміни створюють необхідні законодавчі передумови для очищення суспільного простору нашої країни від російської імперської та комуністичної тоталітарної спадщини, а саме від пам’яток, які звеличують події та осіб, що пов’язані з реалізацією російської імперської політики, спрямованої на підкорення України, переслідування учасників боротьби за незалежність.

Законопроект № 8273 передбачає, що такі об’єкти не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток та повинні бути вилучені з нього у разі, якщо їх раніше було включено до цього реєстру. Тож після набуття законом чинності, уряд та Мінкульт мають переглянути Державний реєстр нерухомих пам’яток, щоб очистити його від символів російської імперської політики. Після цього їх можна буде у законний спосіб прибрати з громадського простору наших населених пунктів.

«Пам’ятники і пам’ятні знаки, які є такими символами, вилучать з реєстру і демонтують або перенесуть в інші місця (до музеїв, на цвинтарі тощо). Ще одним варіантом рішення, яке допускає закон, є усунення з пам’ятки окремих елементів, які є російськими чи комуністичними символами.

Залишити в незмінному вигляді можуть лише ті пам’ятники, які становлять виняткову мистецьку цінність. Переконаний, що такі винятки будуть поодинокими. Решта пушкіних, суворових і ватутіних, як і пам’ятники різним «побєдам» російської імперії назавжди щезнуть з наших майданів і вулиць», — зазначив народний депутат Володимир В’ятрович.

В цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення непорушності майнових прав (№ 9156-д). Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс нагадав, що в листопаді 2022 року Конституційний Суд розглянув конституційну скаргу та визначив, що положення статті 37 закону про державну реєстрацію нерухомості є неконституційними в частині оскарження з процедурних питань рішень, які приймає Міністерство юстиції і скасовує державну реєстрацію речового права. У зв’язку з цим Кабмін подав до Верховної Ради законопроект, який мав урегулювати це питання, проте в комітеті зрештою вирішили розробити новий законопроект. «Комітетом з питань правової політики разом з Мін’юстом, Головним науково-експертним управлінням, з Консультаційною службою Верховної Ради та офісом омбудсмена знайшли конструкцію, яка, на нашу думку, відповідає Конституції та дозволяє з 15 травня продовжити роботу антирейдерської комісії, щоб забезпечити права громадян і безпеку їхньої власності», — повідомив І. Фріс.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню       (№ 8185). Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас повідомив, що цим законопроектом ми надаємо можливість використання на законних підставах безпілотників Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими правоохоронними органами відповідно до уніфікованого порядку правозастосування. Зауваживши, що під час обговорення законопроекту в комітеті ставилося питання про можливість застосування безпілотників цивільними особами, тож це питання буде доопрацьовано до другого читання. «Але ми з вами повністю розуміємо, що в прикордонній смузі безпілотники не повинні використовуватися цивільними особами», — сказав він.

Під час обговорення народна депутатка Олександра Устінова висловила переконання, що під час підготовки законопроекту до другого читання його потрібно серйозно доопрацювати, адже пропоновані в ньому норми призведуть до того, що фактично вся наша аеророзвідка підпадатиме під визначення про незаконне застосування. Крім того, на думку О. Устінової, потрібно прибрати вимоги про реєстрацію безпілотників як цивільної авіації, а також про обов’язкові державні сертифікати пілотам. «Тому що тисячі наших пілотів, які зараз керують безпілотниками, опиняться за межами закону та нестимуть відповідальність за те, що вони допомагають на фронті», — зазначила народна депутатка.

За основу схвалено й пов’язаний із попереднім законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення порядку та правил використання повітряного простору України експлуатантами безпілотних повітряних суден (№ 8186).

У першому читанні також підтримано такі законопроекти: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності (№ 7629); про внесення змін до Закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» щодо розширення переліку підстав для встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та приведення окремих його положень у відповідність до чинного законодавства (№ 9199); про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури (№ 9153); про внесення змін до Закону «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі» щодо матеріальної відповідальності поліцейських (№ 8213).

Парламентарії внесли зміни до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» (№ 9265), згідно з якою народного депутата Ігора Кривошеєва обрано членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань екологічної політики та природокористування, Людмилу Марченко — заступником голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, увільнивши її від обов’язків члена цього комітету, Ірину Никорак — членом Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Арсенія Пушкаренка — заступником голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань бюджету, Ірину Фріз — членом Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, увільнивши її від обов’язків члена Комітету з питань антикорупційної політики.

Наприкінці засідання головуючий оголосив низку депутатських запитів.

Перший заступник Голови парламенту Олександр Корнієнко повідомив про створення у Верховній Раді України дев’ятого скликання міжфракційного депутатського об’єднання «Мажоритарники за розвиток громад» (голова — народний депутат Дмитро Костюк).

***

Нагадаємо, у сесійній залі виступив Голова Парламенту Португальської Республіки Аугушт Ернешт Сантуш Сілва.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на своїй сторінці у Фейсбуці висловив вдячність Спікеру Асамблеї Республіки Португалія за потужну підтримку України та виступ у сесійній залі.

«Ми почули важливий меседж, що португальська дипломатія може допомогти у нашій спільній боротьбі та стати провідником до країн Глобального Півдня для розширення міжнародної коаліції підтримки. І, звичайно, підтримуємо цей важливий крок», — акцентував Олександр Корнієнко. Також він зазначив, що завдяки об’єднанню світу можна досягти справедливості та безпеки.

Під час свого виступу Голова Парламенту Португалії зауважив, що «коаліція країн, що політично й дипломатично підтримують Україну, засуджуючи російську агресію без усяких застережень, — це, на щастя, дуже широка коаліція»: «Але нам і далі потрібно розширювати цю коаліцію, сприяти діалогові між країнами так званого Глобального Півдня, а саме — Африки і Латинської Америки».

Він також пообіцяв, що Португалія допоможе Україні у зближенні із цими країнами для спільної боротьби за незалежність України та її територіальну цілісність: «Українські кордони — це кордони свободи, безпеки й миру для всього світу».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.