Через погоду її темпи були дещо сповільненими. Утім, попередній тиждень виявився сприятливим для роботи в полі. А тому аграрії активно надолужують згаяне через дощі. Сіють ячмінь, горох, овес, пшеницю, гречку, просо, соняшник і кукурудзу. Висаджують й овочі та картоплю.

«Аби регіон був з урожаєм, аграрії працюють інколи у дві зміни, — зазначає перший заступник начальника ОВА Володимир Орлов. — Соняшником зайняли понад 55 тис. га. Площі, відведені під картоплю, також уже обробляють. Їх засадили наполовину».

Сівбі передує боронування. Землю розпушують, розбивають грудочки та вирівнюють.

«Підготовка поля обов’язкова. Зазвичай вона займає стільки само часу, що й сівба, — пояснює головний агроном одного з фермерських господарств Василь. — Якщо взяти наше господарство, то щодня в роботі приблизно двадцять осіб. Одні сіють, інші підвозять насіння і добрива. А ще — підсобні робітники».

На підмогу хліборобам — спеціалізована техніка.

«Зранку прокинувся. Снідав чи ні, поспішаємо на поле, — розповідає механізатор фермерського господарства Олексій. — Готуємо техніку до роботи. Після — рушаємо. За одну ходку машина робить рядки, удобрює землю і закладає насіння. Ми не рулюємо — все на автопілоті. За процесами стежимо на моніторі. Головне — правильно налаштувати техніку».