«За війною і клопотами, які вона породила, ми не завжди помічаємо, що навіть у цих надскладних умовах громади працюють. А є й такі, в яких можна багато чого перейняти, чого повчитися. Тому ініціював виїзні наради в громади нашого Сарненського району для вивчення досвіду, — каже начальник Сарненської РВА Олександр Кохан (на знімку вгорі). — І перша така виїзна нарада — у Старосільську громаду, яку очолює Михайло Кузьмич».

Я розумію вибір керівника району, оскільки у цій віддаленій громаді, у самій що не є поліській глибинці, чимало робиться з розвитку населених пунктів (а до ТГ входять села Старе Село, Дроздинь, Вежиця, Переходичі з населенням майже 9 тисяч осіб). Ця громада б’є рекорди в Україні за народжуваністю, кількістю багатодітних сімей. Тому зрозуміло, що діти тут у пріоритеті.

Виїзну нараду за участю начальника Сарненської РВА Олександра Кохана (він перед її початком встиг ще й провести прийом громадян у Старому Селі), голів тергромад Сарненського району розпочали з відвідин ліцею у Старому Селі, де навчається майже 1200 учнів.

— Дітям бракує класних кімнат, — прямо каже колегам і керівнику району старосільський сільський голова Михайло Кузьмич (на знімку). — Тому треба добудувати ще один навчальний корпус, спортзал і їдальню.

Забігаючи наперед, розповім, що керівник громади показав колегам ще й ліцей у селі Вежиця, де здобувають знання 280 дітей. Для них перед початком війни збудували за кошти місцевого бюджету новий сучасний спортзал.

У Старому Селі Михайло Кузьмич запросив учасників виїзної наради до місцевого ЦНАПу, який надає весь спектр послуг людям, для зручності яких створено два віддалені робочі місця в інших селах. А в центрі первинної медико-санітарної допомоги гості мали змогу поспілкуватися з місцевими медиками, побачити умови у денному стаціонарі.

Побували й у місцевому пожежному депо. Трьох пожежників утримує сільська рада. А ось два пожежні автомобілі дружно у складчину придбали і довели до ладу місцеві мешканці. Адже свого часу дошкуляли лісові пожежі, які підступно підбиралися навіть до осель одного із сіл.

Побували голови тергромад і в КП «Старосільський хліб». Пекарня працює з прибутками. А якістю випеченого хліба, батонів, булочок встигла привернути покупців не лише у своїй, а й у сусідніх Рокитнівській та Дубровицькій громадах. Адже невеличкий колектив пекарів пече все за домашніми рецептами, з великою любов’ю. Перепадає смакоти і бійцям на фронт.

Досвід милосердя переймали керівники громад Сарненського району у Вежиці у Валерія Кузьмича. Цей чоловік віддав для тих, над ким позбиткувалася доля, — покалічених лежачих, невиліковно хворих — свої власні будівлі, створивши у такий спосіб притулок. Тут знайшли домівку 16 знедолених людей з різних областей України.

— Притулок утримується за рахунок спонсорських коштів, щось за можливості виділяє сільрада. Та й постояльці притулку отримують пенсії, — розповідає Михайло Кузьмич про свого однофамільця та його підопічних. — Це оаза милосердя й людяності...

— Щодо Вежиці, то це село зазнає підтоплень, тому тут потрібно будувати дамбу, — долучається до розмови обізнаний з проблемою начальник Сарненської РВА Олександр Кохан. — Працюємо над її розв’язанням. Звернулися до Рівненської ОВА з проханням про надання фінансування для цього проекту, оскільки самотужки вирішити проблему громаді нині не до снаги.

Разом із заступником начальника Рівненської ОВА Ігорем Тимошенком, працівниками ДСНС та північного міжрайонного управління водного господарства ми обговорили можливі шляхи залучення коштів для будівництва чи капітального ремонту дамби.

...До речі, у селах Старосільської громади багато національної символіки (на знімку). Воно й зрозуміло: близьке сусідство з білоруссю поліщуків гуртує, викликає у них ще більшу любов до України, до рідного Полісся, за яке чимало земляків нині борються з ворогом. А тут, у тилу, волонтерять, пильнують кордон. І працюють над зміцненням і розвитком громади навіть у цей складний час. Тож у найближчих планах — введення в дію цеху з виробництва блоків будівельних, добудова ліцею тощо. «Все це, — зазначає голова громади Михайло Кузьмич, — реалізовуватимемо за підтримки депутатів, місцевих мешканців. Вони тут дружні, згуртовані. А це багато важить».

Рівненська область.

Фото надано автором.