Про це прес-служба природоохоронного відомства інформує на своїй сторінці у Фейсбуці.

«На сьогодні ми вже нарахували понад один трильйон 743 мільярди гривень збитків, завданих збройною агресією. Також ми створили робочу групу з міжнародних вчених, які допомагають нам міжнародним досвідом для розробки методик і напрацювань. Потім ці матеріали ми передаємо у правоохоронні органи, вони реєструють кримінальне провадження, а далі вже будуть на міжнародних судах вживати заходів, щоб стягнути ці кошти з агресора», — наголосили природоохоронці.

Тим часом дізнаємося про нові злочини ворога проти природи України!

Так, заступник начальника Держекоінспекції столичного округу Андрій Вагін разом із журналістами відвідали селище Калинівка неподалік Києва. Наприкінці березня минулого року росіяни вдарили по місцевій нафтобазі ракетами. Сталася масштабна пожежа.

«Три ворожі ракети, швидше за все, класу Х-101... потрапили в нафтобазу, знищили 20 резервуарів з паливом. У результаті чого шкоди завдано не тільки атмосферному повітрю, а ще й земельним ресурсам, оскільки ракети пробили захисні споруди нафтобази, через що нафтопродукти разом із водою потрапили у ґрунт і забруднили сільськогосподарські та землі іншого цільового призначення», — зазначив посадовець.

— Це лише одиничні із сотень прикладів шкоди від збройної агресії на території України. Такі забруднення для екосистеми — наче бомба вповільненої дії. Наслідки їх впливу все живе довкола відчуватиме ще не один десяток років! — кажуть фахівці Державної екологічної інспекції України.

Насамкінець інформація з Луганщини. Державна екологічна інспекція України повідомляє, що загальна площа засмічених земель на території області становить 6030720,00 м2. У період бойових дій на території Луганщини екологічна ситуація значно погіршилась. Інтенсивні бойові операції, використання важкої військової техніки та артилерії призвели до забруднення повітря та водних ресурсів, пошкодження природних екосистем та зниження біологічного розмаїття. Екологічні наслідки бойових дій можуть завдати серйозної шкоди довкіллю та здоров’ю людей на тривалий час. З жовтня 2022 року розпочалася деокупація Луганської області від збройних формувань російської федерації.

Частина території Луганщини перейшла під контроль Української влади, однак ворог продовжує завдавати ударів по деокупованих населених пунктах за допомогою важкого озброєння та авіації, якими руйнує об’єкти громадської забудови, інфраструктури та адміністративні будівлі. Деокуповані населені пункти 

Луганської області знищено майже повністю. Перебування на всій території області становить загрозу життю та здоров’ю людей через велику щільність ворожого вогню. Варто зазначити, що у зв’язку з постійними обстрілами відсутня можливість належним чином організовувати поховання людей, їх ховають просто у дворах житлових будинків.

Фото надано автором.