Мають бути відповідні до сучасних вимог відділення з необхідним обладнанням і комплектація їх висококваліфікованими кадрами. Наскільки готова Гощанська багатопрофільна лікарня до нових вимог, розмовляємо з генеральним директором цього закладу Галиною Козяр (на знімку):

— Загалом ми готові до нових умов. Ось уже три роки заробляємо кошти на утримання закладу через НСЗУ самостійно. Є відділення, які не можуть самостійно заробляти, як-от інфекційне, але за рахунок інших підрозділів ми маємо змогу забезпечувати весь пакет усіх якісних послуг. Ці чинники сприяють тому, що в нас лікуються пацієнти не тільки з колишнього Гощанського району, а й із сусідніх населених пунктів Кореччини, Острожчини, Великих Межирич, Соснового і навіть з Хмельниччини. Звідси й маємо породілей. Однак згідно з новими нормативами, можливо, не вистачить кількості тих, хто народжуватиме в нашому пологовому відділені. А ми створили всі умови для належного прийому майбутніх матерів.

Народжують у нас і переселенки. Однак за новими стандартами Національної служби здоров’я України очікувано передбачається 250 пологів на рік на одне пологове відділення. До цієї цифри не так далеко в нашому окрузі.

Пропоную депутатам, керівникам тергромад прийняти рішення про матеріальне стимулювання тих матерів, які народжуватимуть у нас. Такі позитивні приклади вже є в нашій області. А ще варто враховувати відстань від віддалених сіл до найближчого пологового відділення, бо є приклади, коли з дальніх сіл не встигають привезти вчасно жінок на пологи.

Про такі випадки розповів нам завідувач пологового відділення Гощанської центральної районної лікарні Ростислав Процишин:

— Гоща географічно дуже вигідна для надання медичних послуг, зокрема й для приймання пологів. А ще ми встигли значно поліпшити матеріальну базу, маємо професійно навчених працівників. Тому більша частина всіх породілей за минулий рік саме із сусідніх тергромад. Однак трапляються непоодинокі випадки, коли жінок не встигають привезти до нашого відділення. А уявіть, коли треба було б везти ще далі — за 40—50 кілометрів в обласний центр.

— Торік, — продовжує Ростислав Йосипович, — у нас народили 219 діток. Є ті, хто перший раз народжує. Але здебільшого ті, хто вже в нас народжував, знову їдуть у Гощу. Пишаюсь тим, що в колективі працюють добропорядні фахівці. У нас один з найнижчих показників кесаревого розтину. Якщо й виникають якісь проблеми, то в нас тісний зв’язок з Рівненським обласним перинатальним центром.

Рівненська область.

Фото автора.