Все це стало можливим завдяки підставним особам. Про одну таку, власника компанії «Евокорп» максима вікторова, розповіли «Важные истории».

Цьому виданню анонімне джерело передало так званий архів ротенбергів — 30 тисяч електронних листів та 12 тисяч документів, які проливають світло на те, як аркадій та борис ротенберги за допомогою підставних осіб приховують свої активи та обходять західні санкції.

Отримані викривальні документи «Важные истории» передали 17 відомим світовим ЗМІ, які розповіли про російські афери. Головну роль тут зіграв максим вікторов, власник компанії «Евокорп». Цей росіянин, який володіє бізнесом у Великій Британії, через свої структури керував усіма закритими пайовими інвестиційними фондами, які отримали частки в компаніях ротенбергів, котрі після анексії Криму потрапили під міжнародні санкції.

Олігархи завдяки путіну заробили мільярди доларів на контрактах з «газпромом» і на олімпійських об’єктах у Сочі. Великі капітали, отримані завдяки державним підрядам, опинилися під загрозою. Ось тоді на горизонті з’явився максим вікторов.

Перед розпадом СРСР він працював у слідчому управлінні прокуратури росії, згодом перейшов у КДБ, був радником міністра оборони анатолія сердюкова.

Разом з другом путіна міхаїлом ковальчуком та старшою донькою президента рф маріною воронцовою входив до президії російської асоціації сприяння науці.

У той час, коли ЗМІ розповідали, як ротенберги позбавляються своїх активів, максим вікторов допомагав олігархам приховувати нерухомість та фінанси на Заході. У Великій Британії він мав спільний бізнес із принцом Майклом Кентським. Любив вихвалятися перед гостями унікальною колекцією музичних інструментів Страдіварі, Гварнері дель Джезу, Бергонзі. Мав імідж респектабельного бізнесмена, якому в отриманні візи у Велику Британію сприяв сам принц Кентський.

Завдяки витоку документів «Важные истории» знайшли активи ротенбергів у ЄС: віллу в Австрії за 10,8 млн євро, дві квартири в Ризі по 200 тис. євро, літак Bombardier вартістю 42 млн євро, кілька будинків у Франції за 15,8 млн євро, кінний клуб...

Частину нерухомості в Монако аркадій ротенберг записав за допомогою закритих пайових фондів на свою неофіційну дружину марину бородунову.

Довірена особа олігархів максим вікторов долучився і до купівлі шале на гірськолижному курорті Кіцбюель за 10,8 млн, яким користувалася сім’я владіміра путіна.

ротенберги користувалися літаком з бортовим номером M-KBSD, який належав вікторову, бо свій авіапарк через санкції вони втратили.

З отриманих «Важными историями» документів випливає, що ротенберги вдавались до послуг вікторова для ухиляння від сплати податків. Він найняв адвокатську фірму Дональда Манассе з Монако, щоб врятувати 42-метрову яхту «Рахіль» у Франції.

Завдяки «архіву» ротенбергів світ дізнався про схеми уникнення міжнародних санкцій прибічниками російського диктатора.