Зокрема, депутати на чверть знизили податок на нерухомість, яка зазнала незначних пошкоджень через удари військ рф. Це стосується нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки — будинків, осель та приміщень, якими володіють і звичайні містяни, і юридичні особи.

Знижувальний коефіцієнт застосовується, якщо житлові та нежитлові будівлі залишаються придатними для проживання чи роботи і внесені до Держреєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України. Пільга діятиме протягом податкового періоду, в якому сталося пошкодження, зазначалося під час обговорення цього питання.

Водночас нагадаємо, що згідно із законодавством, податок на нерухомість, яка була сильно понівечена або ж повністю знищена ворожими ударами, не нараховується взагалі.

Також на сесії ухвалили рішення, згідно з яким мешканці міста, що переходять на індивідуальне опалення, можуть отримати до ста тисяч гривень компенсації пов’язаних витрат. Депутати запевняють, що вказана сума у більшості випадків перекриває витрати людей на перехід на індивідуальне опалення. Йдеться про отримання технічних умов на встановлення альтернативних джерел опалення та закупівлю відповідного обладнання.

«Якщо у вас є підтверджувальні документи, чеки, звертайтеся до профільної комісії та департаменту житлового господарства. І після того, як ці органи ухвалять рішення, зможете отримати суму компенсації», — зазначив міський голова Борис Філатов.

Ще одне ухвалене рішення стосується введення безоплатного проїзду у громадському транспорті для людей, що мають третю групу інвалідності, — таких у Дніпрі майже десять тисяч. На думку депутатів, така фіксація пільги допоможе поставити крапку у суперечках перевізників щодо трактувань закону та постанови уряду щодо того, чи представники всіх трьох груп інвалідності мають підставу їздити безоплатно. Тож тепер скористатися транспортом безплатно у Дніпрі можна за наявності посвідчення чи довідки встановленого зразка і щодо наявності третьої групи інвалідності.

До речі, пільговим проїздом у громадському транспорті наразі вже користуються понад двісті тисяч мешканців. А за наявності учнівського квитка встановленого зразка школярі сплачують на чверть менше в автобусах та безплатно користуються електротранспортом.

А ще в рамках процесу дерусифікації було прийнято рішення про перейменування чергових 35 вулиць. Тепер вони названі на честь видатних українських науковців, письменників, громадських діячів, спортсменів і сучасних героїв країни. Депутати запевняють, що в процесі зміни назви обов’язково враховують ідеї та пропозиції місцевих мешканців, а ще — історичні назви. Загалом за понад рік у Дніпрі дерусифікували понад 180 топонімів.

Дніпропетровська область.