Голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету Верховної Ради з питань молоді і спорту Ірина Борзова (на знімку) розповіла, які програми підтримки з відпочинку та оздоровлення діють для дітей Захисників та Захисниць, дітей які постраждали від війни, та до кого звертатися батькам чи опікунам.

«Навчальний рік для українських дітей в умовах війни був важкий. Діти, чиї батьки загинули чи отримали поранення, захищаючи Україну, діти, які перебували в зонах бойових дій, потребують підвищеного соціального захисту.

Тому цьогоріч поступово відновлюються програми з відпочинку та оздоровлення дітей», — повідомила Ірина Борзова.

За її словами, насамперед необхідно звернутися до відділів соціального захисту населення в громаді, де проживають родини, в департаменти чи управління соцзахисту обласних військових адміністрацій або до управління у справах ветеранів.

«Зараз працюють різні програми. Їх реалізують адміністрації, громади і відомства у співпраці з міжнародними партнерами. Так, наприклад, із Вінницької, Івано-Франківської, Хмельницької областей, на відпочинок до Польщі поїхали діти загиблих та поранених військовослужбовців. До Німеччини на відпочинок та оздоровлення вирушили діти українських нацгвардійців. Діти з Маріуполя відпочивають в таборі Національної поліції», — пояснила Ірина Борзова.

Також працює державна програма «єОздоровлення».

«Програмою передбачена виплата грошової допомоги в сумі 14165 гривень на придбання путівки для відпочинку та оздоровлення дітей віком, від 7 до 18 років з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей. Ідеться про дітей з багатодітних родин, малозабезпечених родин, дітей з інвалідністю (які можуть себе самостійно обслуговувати).

На сайті Міністерства соціальної політики батьки зможуть самостійно за своїми вподобаннями обрати заклад, який розміщений у Карпатському регіоні та має безпечні умови перебування дітей», — зазначила народна депутатка.

Ірина Борзова також наголосила, що держава не обмежує кількість дітей з однієї родини, які мають право отримати кошти для придбання путівок за програмою «єОздоровлення».

Детальна інформація щодо державної програми, та хто може нею скористатись, є на сайті Міністерства соціальної політики: https://rstmo.ioc. gov.ua/mop/e-health.

Вл. інф.