Під час засідання.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому (239 «за») проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (№ 8401), який є важливою умовою співпраці з МВФ.

Учора зранку профільний Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав його ухвалення у другому читанні та в цілому, повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк.

Редакція до другого читання, за його словами, передбачає, що з 1 серпня 2023 року скасовується 2% єдиний податок.

Водночас законопроект врегульовує перехід з 2% єдиного податку (ЄП). Зокрема, платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП. Новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%.

Законопроектом також передбачено автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена.

Разом з тим, платникам, які у 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, надається право перейти повторно у 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 1.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 1.08.2023 р.

Законопроектом також з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

Відповідальність за порушення у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), відповідно до проекту, повертається з 1 жовтня поточного року. Водночас від пов’язаної із РРО фінансової відповідальності, окрім як під час торгівлі підакцизними товарами, звільняються дії, вчинені на прифронтових територіях (у тому числі, територіях можливих бойових дій).

Крім того, законопроектом передбачено:

 «технічний борг» (який виник з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;

зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);

 надати можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою.

Народні депутати також включили до порядку денного та підтримали в цілому (253 «за») законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо роботи комітетів Верховної Ради України» (№ 9440), який передбачає у період дії воєнного стану проведення засідань парламентських комітетів у режимі відеоконференції.

Фракція «Європейська солідарність», як зауважила співголова фракції Ірина Геращенко, від голосування утрималась, оскільки наполягає на роботі комітетів у звичайному режимі та їх відкритості для ЗМІ.

У першому читанні парламент ухвалив законопроекти «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» (№ 8139-д) та «Про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» (№ 8176).

У другому читанні та в цілому Верховна Рада ухвалила євроінтеграційний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва» (№ 8290). А також проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України» (№ 9011-д).

Законопроект № 9011-д спрямовано на розвиток малої розподіленої генерації. Цей документ передбачає:

 гарантії походження «зеленої» електроенергії. Це дієвий інструмент, який дозволить уникнути додаткового оподаткування наших товарів при ввезені до країн ЄС із 2026 року;

 право виробникам «зеленої» електроенергії самостійно (а не через гарантованого покупця) продавати свою електроенергію на ринку, а доплату здійснюватиме гарантований покупець;

 можливість для споживачів встановлювати у себе об’єкти електрогенерації, а неспожиті надлишки електроенергії можна буде відпускати в мережу по вільних ринкових цінах;

 збереження стимулів для ВЕС, малих СЕС до кінця 2023 року та довгострокове збереження стимулів для малих домашніх СЕС.

Загалом законопроект № 9011-д спрямовано на вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії генеруючими установками споживачів з урахуванням кращих світових практик.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут