Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що у пленарному засіданні бере участь делегація Королівства Іспанія, яку очолює Глава Уряду Іспанії Педро Санчес Перес-Кастехон, та від імені Українського Парламенту висловив найщирішу вдячність йому особисто та очолюваному ним Уряду, Генеральним Кортесам Королівства Іспанія, а також всьому народу Іспанії за одностайну, послідовну та непохитну підтримку нашої держави у надскладний воєнний час.

«З часу вашого візиту до Києва у лютому цього року Іспанія зробила додатковий величезний внесок у зміцнення оборонного потенціалу України. Вдячні Королівству Іспанії за засудження агресії Росії та продовження надання Україні військової допомоги, яка є вкрай необхідною для найскорішого звільнення окупованих територій. Дякуємо за підтримку українців та гуманітарну допомогу, надану після підриву російською державою-терористом греблі Каховської гідроелектростанції», — сказав Руслан Стефанчук, наголосивши, що також наша держава високо цінує внесок Іспанії у всебічну підтримку України на дипломатичному рівні, зокрема на євроінтеграційному шляху.

«Ми віддані продовженню реформ та активній співпраці з Радою Європейського Союзу під час головування в ній Іспанії, що розпочинається сьогодні. В тому числі, ми будемо вдячні за підтримку усіх пріоритетних для України питань вступу до Європейського Союзу», — зазначив Голова Верховної Ради, після чого народні депутати оплесками привітали Іспанію з головуванням у ЄС.

Руслан Стефанчук також зауважив, що 1 липня — символічний день, адже саме цього дня, рівно рік тому, у залі засідань Верховної Ради України було встановлено прапор Європейського Союзу. «Я хочу нагадати, що за всю історію незалежності України це був другий випадок, коли прапор заносився і встановлювався в залі Верховної Ради України. Перший випадок був у 1991 році, і я показував вам, шановний пане Прем’єре, Прапор Незалежності, який до цих пір зберігається в стінах парламенту», — звернувся він до Педро Санчеса.

Голова Українського Парламенту висловив сподівання, що Іспанія ще більше зміцнить лідерську позицію в об’єднанні зусиль її країн-членів на шляху вступу нашої держави до Європейського Союзу. А також Україна рішуче налаштована на отримання членства в Північноатлантичному альянсі, адже система колективної безпеки — це єдиний потужний інструмент, який здатний зупинити російську агресію та унеможливити її поширення на території інших європейських держав.

«Закликаємо Іспанію, а також інших союзників, всіма засобами сприяти досягненню консенсусу щодо підтримки нашої заяви на вступ до НАТО», — наголосив Руслан Стефанчук та запросив Главу Уряду Королівства Іспанія до виступу.

Під час засідання.

Педро Санчес Перес-Кастехон насамперед зазначив, що дуже радий бути в Українському Парламенті в цей особливий для Іспанії день, коли вона бере на себе велику відповідальність та приймає головування в Раді ЄС на ротаційній основі протягом наступних шести місяців.

«Перше, що я хотів би зробити в такій новій якості — це звернутися до народу України через Верховну Раду. Я хотів би сказати вам, що ми є і будемо з вами стільки, скільки буде потрібно», — сказав він, наголосивши, що Іспанія підтримуватиме Україну незалежно від того, яку ціну доведеться сплатити, щоб Україна була вільною та суверенною країною, яка сама вирішує свою долю як член європейської родини.

Глава Уряду Королівства Іспанія нагадав, що уже не вперше виступає в сесійній залі Верховної Ради. «Моє перше звернення відбулося в лютому, в першу річницю російської агресії проти вашого суверенітету й територіальної цілісності», — зазначив він та ще раз висловив тверду і рішучу позицію Іспанії та Європи проти незаконної, необґрунтованої та невиправданої російської агресії в Україні.

Висловивши думку, що саме європейське прагнення українського народу було одним із тригерів, що спровокував російську реакцію та як наслідок вторгнення, він назвав справедливим, що прагнення було вшановане наданням статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, «адже ніхто не заслуговує на це більше, ніж Україна».

Водночас Педро Санчес зауважив, що вступ до ЄС, особливо в умовах війни — це нелегкий процес, бо для цього необхідні реформи та пожертви. «Не так давно Іспанія поставала перед цим викликом як країна-кандидат. Але дозвольте мені сказати, що процес набуття членства в ЄС дав нам важливі уроки. Одним з них є те, що проведення реформ є вже цінним само по собі, бо реформи роблять ваше врядування та економіку кращими, сучаснішими та прозорішими. Вони зміцнюють міжнародну довіру та близькість, вони залучають інвестиції, а з часом нададуть доступ до нашого Європейського Союзу. Союзу, який є чимось більшим, ніж просто найбільший внутрішній ринок у світі. Перш за все це спільнота цінностей, людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до права людини», — підкреслив він, зауваживши, що минулого тижня Європейська комісія позитивно оцінила прогрес України у впровадженні необхідних реформ.

Привітавши Україну із досягнутим прогресом, особливо завдяки законодавчій роботі Верховної Ради, Глава Уряду Королівства Іспанія закликав не зупинятися на досягнутому, бо мета вартує зусиль.

Звернувшись до теми досягнення справедливого і тривалого миру, Педро Санчес підкреслив, що лише Україна може визначати умови та час для мирних переговорів. «Інші країни та регіони пропонують свої мирні плани. Ми високо цінуємо їхню участь, але в той же час ми не можемо прийняти їх повністю. Це агресивна війна, це агресія, в якій є чітко агресор і є чітко жертва. До них не можна ставитись однаково. Ігнорування правил жодним чином не повинно винагороджуватись. Саме тому ми підтримуємо формулу миру Президента Зеленського, що відповідає міжнародному праву та Статуту ООН», — наголосив він.

Зазначивши, що у цій боротьбі Україна платить високу ціну у вигляді руйнування міст та інфраструктури, Педро Санчес повідомив, що Іспанія прийняла рішення про додаткове виділення 55 мільйонів євро, в тому числі 51 мільйон євро через групу Світового банку для фінансування малих і середніх підприємств в Україні, а також 4 мільйони євро через Програму розвитку ООН для забезпечення шкіл в Україні екологічно чистими та стійкими енергетичними системами.

Глава Уряду Королівства Іспанія також висловив думку, що сьогодні більше не можна покладатися на обіцянки, зроблені після холодної війни. «Ми повинні адаптуватися до іншого безпекового середовища, в якому такі поняття, як мир, суверенітет чи територіальна цілісність, більше не можуть сприйматися як щось належне. Адже агресія проти України показала нам, що їх потрібно захищати, і не тільки словами, а і фактами», — сказав він, наголосивши, що у зв’язку з цим необхідно переосмислити рамки безпеки та гарантувати, що Україна зможе жити без агресії та без залякування.

«Ми наближаємося до саміту НАТО у Вільнюсі, який стане продовженням зобов’язань, взятих нами минулого року в Мадриді. Іспанія підтримує посилення політичної участі України шляхом створення ради Україна—НАТО, де Україна буде вже не запрошеною стороною, а членом, повноправним членом», — сказав він, додавши, що Іспанія також виступає за посилення практичної співпраці з Україною, зокрема, продовження адаптації оборонного сектору до стандартів НАТО. «Це великі кроки вперед, які будуть додатково обговорюватись під час майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі. Іспанія також продовжуватиме робити свій внесок. Ми постачаємо додаткові танки «Леопард», бронетранспортери та польовий шпиталь з можливістю проведення хірургічних операцій», — повідомив Педро Санчес.

За його словами, Україна обрала демократію всупереч тим, хто її зневажає, Україна обрала бути незалежною, вільно пересуватися, торгувати, інвестувати, процвітати, мати надію всупереч тим, хто все ще має ілюзорні мрії про старі імперії, український народ обрав для себе європейський шлях, бо український народ — це європейці.

«Ви є європейці не лише через географічний принцип, ви є європейцями через моральні та духовні зобов’язання. Я приїхав сюди, щоб сказати: Європа відкрита для тих, хто робить вибір. Європейський Союз був створений, щоб запобігти новим війнам. Ми вирішили зібратися разом, бути єдиними в різномаїтті, і це зробило нас сильнішими. Європа з вами і ви єдині з Європою. Ми — Європа. Слава Україні!» — завершив свій виступ Глава Уряду Королівства Іспанія.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.