Важливим є спільне бачення шляхів підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених людей, співпраці влади й громади задля вирішення їхніх потреб.

Івано-Франківщина за останній рік стала розмаїтішою. Внесли корективи війна та майже 150 тисяч внутрішньо переміщених людей із прифронтових регіонів. Переселенцям доводиться не-
просто: попри спричинені російською агресією фізичні та психологічні травми на новому місці треба починати життя заново.

Ці та інші питання були в центрі уваги форуму «Інтеграція переселенців в Івано-Франківському регіоні: проблеми, рішення та роль Ради ВПО». Захід відбувся в межах програми «Єднання заради дії», що реалізується IREX в Україні разом із БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США. Йшлося про інтеграцію в нові громади, подолання нових викликів, співпрацю з місцевою владою.

Своїми напрацюваннями поділися заступниця голови ОВА Людмила Сірко,  міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків і заступник очільника Коломийської ТГ Ігор Івахнюк. 

«В Івано-Франківській громаді через ЦНАПи в перші місяці війни перейшли 85 тисяч переселенців, а нині зареєстровано 41 тисячу внутрішньо переміщених осіб, — розповів Руслан Марцінків. — Ми прийняли 79 релокованих підприємств. Надаємо їм значну підтримку з місцевого бюджету, однак велику роль відіграють міжнародні фонди. Приміром, 20 підприємців для розвитку бізнесу отримали ваучери на 60 тисяч гривень».

На початку майже весь наплив переселенців прийняли освітні заклади, де їм влаштували тимчасове житло. Зараз в Івано-Франківську діє прихисток на вулиці Бандери, готуються до прийому два гуртожитки: Університету нафти і газу та Теплокомуненерго. Звісно, це не вирішує проблеми, тож міськрада опрацьовує проект Євросоюзу. Руслан Марцінків наголосив, що отримати квартири першочергово мають ті переселенці, в яких або чоловік, або дружина є військовослужбовцями.

«Міський координаційний центр з допомоги ВПО об’єднує різні громадські організації, зокрема «Я-Маріуполь», «Я-Луганщина», «Я-Херсон». Активно діють Карітас, Мальтійська служба допомоги, Спільнота Святого Егідія, центр із приймання людей з Херсонщини та низка інших структур. Прагнемо допомогти всім, хто потребує. Те, яким буде нове життя переселенців, залежить від громадського сектору, бізнесу, місцевої влади. Та, безумовно, від них самих», — підсумував він.

Заступниця голови ОВА Людмила Сірко у своєму виступі розповіла про роботу обласного Координаційного штабу для ВПО, «гарячі» лінії для консультування переселенців, благодійну допомогу завдяки місцевим та закордонним доброчинцям.

«В умовах проведення активних бойових дій ми об’єдналися для прийому переселенців та за одну ніч знайшли 20 ліжко-місць, — акцентувала Людмила Сірко. — Тепер же дбаємо про покращення умов проживання. Треба побудувати в області соціальне житло, інтегрувати людей, забезпечити їх роботою, а дітей — дошкільною освітою. Тільки в єдності зможемо все здолати».

На форумі презентували роботу локальних і міжнародних благодійних фондів, волонтерських ініціатив, зокрема програму «Єднання заради дії» в IREX in Ukraine, яку представила регіональна представниця IREX в Україні Христина Шовкопляс.

«На форумі зібралася дуже активна аудиторія, яка надала багато пропозицій, зокрема й для нас як організаторів і координаторів програми «Єднання заради дії», — зазначила Христина. — Мала нагоду розповісти детальніше про реалізацію нашої програми на всеукраїнському та локальному рівнях. Нині ми втілюємо її в 15 областях України. Продовжуємо згуртовувати громади, працюємо над інтеграцією внутрішньо переміщених людей, надаємо всебічну підтримку щодо розробки місцевих та національних планів для зменшення вразливості ВПО. Почула позитивні відгуки від учасників наших тренінгів, які вже відбулися в деяких громадах. Це дає розуміння, що рухаємося у правильному напрямку». 

Заступник міського голови Коломиї Ігор Івахнюк повідомив, що в громаді вже створено Раду ВПО, та поділився досвідом роботи з адаптації переселенців у суспільне життя.

Координатор форуму Віталій Світлик повідомив нашому кореспонденту, що таку Раду ВПО створюють і в Івано-Франківській ТГ. Якраз очікується проведення установчих засідань. Серед головних проблем, поруч із потребою в житлі та працевлаштуванні, є інтеграція дітей переселенців у суспільне життя області. Здебільшого вони навчаються онлайн у своїх освітніх закладах. Це впливає не тільки на якість знань, а й на контакти з місцевими однолітками. Адже спільне перебування у класах було би значно ефективнішим.

«На кінець червня в області обліковано понад 130 тисяч ВПО, — констатував Віталій Світлик. — На жаль, переселенці не вважаються членами територіальних громад і не впливають на прийняття рішень щодо життя та розвитку ТГ, не беруть участі в місцевих програмах та позбавлені пільг, якими користуються члени громади. Тим-то Кабмін схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, зокрема створення консультативних органів. Саме вони стануть тим містком, який ефективно скоординує запити переселенців та зусилля місцевої влади. Ради ВПО як дорадчі органи зможуть збирати та надавати органам влади актуальні питання, у тому числі й про потреби, таких осіб, сприяти покращенню взаємодії усіх зацікавлених суб’єктів, братимуть участь у напрацюванні ефективних програм та політик на місцевому рівні. Такий орган має стати надійним комунікаційним майданчиком, до його складу планується залучити представників громадського сектору, посадових осіб місцевого самоврядування та активних представників ВПО, а також інших зацікавлених осіб». 

В області від березня діє регіональний офіс ГО «ВПО Україна». Її волонтери так само задіюють різноманітні інструменти для інтеграції переселенців у суспільне життя Івано-Франківщини.

Приміром, бізнес-консультант Олена Закревська провела майстер-клас із правової підтримки та працевлаштування. Захід відбувся в межах програми «Захист вимушено переміщених осіб в Івано-Франківській області» за підтримки УВКБ ООН, що реалізується БФ «Карітас».

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Івано-Франківської міськради.