Подання заяв для вступу за співбесідами та творчими конкурсами триватиме до 18-ї години 31 липня, а за результатами НМТ (або ЗНО — для випускників минулих років) — до 9 серпня, нагадують у Міністерстві освіти і науки.

Календар вступної кампанії та відповідні інструкції абітурієнти можуть знайти на сайті МОН.

Щоб подати заяву онлайн, вступнику потрібно зареєструвати або увійти в уже створений електронний кабінет на сайті vstup.edbo.gov.ua, внести свої дані та завантажити фото. Після цього перейдіть до модуля подання заяв, оберіть потрібну конкурсну пропозицію та джерело фінансування і додайте мотиваційний лист. Перевіривши правильність вказаних даних, треба підтвердити подання заяви.

Редагувати інформацію, наприклад змінити фото, в електронному кабінеті можна тільки до подання першої заяви.

Якщо абітурієнт не має сертифікатів Національного мультипредметного тесту чи Зовнішнього незалежного оцінювання, то зможе вступити за співбесідою чи творчим конкурсом — на ті спеціальності, де такі вступні випробування передбачені. Але треба пам’ятати, що в разі подання сертифікатів НМТ чи ЗНО ваш конкурсний бал підвищується на 25%.

Пільговикам рекомендують ще до подання заяви про вступ звернутися до найближчого закладу освіти з підтверджувальними документами для внесення інформації в Реєстр осіб зі спеціальними умовами вступу.

До кожної заяви про вступ необхідно додати текст мотиваційного листа, який має відповідати вимогам, визначеним закладом освіти до конкретної конкурсної пропозиції (цю інформацію можна знайти у вкладці «Вимоги» в модулі подання заяв).

На написання тексту мотиваційного листа в електронному кабінеті відвели 120 хвилин, потім система оновиться й текст не збережеться. Такий лист можна написати заздалегідь, а потім скопіювати його текст і перенести в електронний кабінет.

Усі подані вступником заяви відображатимуться у відповідному меню електронного кабінету, однак вони можуть з’явитися там через певний час. Абітурієнт має право скасувати свою заяву, якщо її ще не розглянув заклад освіти.