Сьогодні парламент зробив перший крок до легалізації медичного канабісу.

Народні депутати ухвалили в першому читанні (268 — за) проект закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Під час обговорення народна депутатка Яна Зінкевич (на знімку) розповіла про страждання ветеранів і онкохворих людей, які живуть із постійним болем, і чому країні потрібен доступний і якісний медичний канабіс.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський, виступаючи у парламенті наприкінці минулого місяця, закликав народних депутатів підтримати цей законопроект і легалізувати медичний канабіс для усіх, хто цього потребуватиме.

«Щоб всім нашим громадянам, українкам та українцям, не довелося терпіти біль, стрес та травми війни, ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу», — заявив глава держави, додавши, що для цього мають бути відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво.

У Міністерстві охорони здоров’я України підтримують легалізацію препаратів, виготовлених на основі медичного канабісу. Подібні заяви неодноразово робив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Міністерство охорони здоров’я надало позитивну оцінку цьому законопроекту», — зазначив посадовець і спрогнозував, що пацієнти зможуть отримати доступ до лікарських за пів року-рік після ухвалення документа.

За словами посадовця, ще необхідно розробити клінічні протоколи щодо дозування та конкретних випадків використання таких ліків. Крім того, препарати мають пройти реєстрацію в Україні.

Лікування препаратами на основі медичного канабісу потребують сотні тисяч людей. Їх використовують при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороб Альцгеймера та Паркінсона та багатьох інших важких захворювань. В Україні, в тому числі, такого лікування потребують поранені та військові з ПТСР.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

314 народних депутатів підтримали зміни до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій.

Законопроект пришвидшує процедуру судового розгляду питань щодо санкцій, накладення яких уже передбачене чинним законодавством, повідомила Ірина Геращенко («ЄС»). Також запроваджується Реєстр санкцій. Ведення цього реєстру покладається на РНБО.

«Передусім йдеться про санкції проти громадян і юридичних осіб країни-агресора. Тут позиція однозначна — всі вони мають відповісти за війну, а конфісковане майно має йти на репарації», — написала Ірина Геращенко у телеграм-каналі.

Парламент (312 — за) вніс зміни до Державного бюджету і виділив 574 млн грн для добудови Музею Голодомору. Як ідеться в пояснювальній записці, документ дасть змогу за участі представників органів державної та місцевої влади, іноземних гостей провести на належному рівні заходи з відзначення 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні та в черговий раз вшанувати пам’ять мільйонів жертв трагедії, засудити злочинні дії тоталітарного режиму СРСР, що сприятиме відновленню історичної справедливості.

Сесія підтримала і зміни до Закону «Про оренду державного та комунального майна» про використання майна закладами вищої освіти державної форми власності.

Зокрема, йдеться і про Києво-Могилянську Академію. Відтепер «договори, укладені до набрання чинності цим Законом, за якими заклад вищої освіти державної форми власності зі статусом національного використовує нерухомі об’єкти культурної спадщини, що перебувають у державній або комунальній власності, зберігають свою чинність та продовжують діяти на умовах, на яких вони були укладені».

Народні депутати Галина Третьякова, Ігор Фріс.

В цілому народні депутати прийняли зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Він, зокрема, передбачає проведення громадських слухань онлайн та скорочення строку громадського обговорення повідомлення про плановану діяльність з 20 до 12 робочих днів.

Крім того, передбачається адресне інформування громадськості про здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, а також можливість надавати пропозиції в рамках процедури ОВД через засоби Єдиного реєстру з ОВД.

Проект закону про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України ухвалено за основу 268 голосами.

Йдеться про правові, економічні та організаційні засади переходу до моделі єдиної компанії шляхом приєднання АТ «Магістральні газопроводи України» до ТОВ «Оператор газотранспортної системи України».

Документом уточнені деякі положення щодо колегіального типу виконавчого органу (дирекції) та передбачено, що рішення щодо змін до статуту (нової редакції статуту) оператора приймається за результатами консультацій з НКРЕКП та після отримання обов’язкового висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

В цілому парламентарії ухвалили зміни до Митного кодексу України щодо використання митних декларацій та електронної транзитної системи, передбачених Конвенцією про процедуру спільного транзиту, для здійснення транзиту на умовах цього Кодексу. Законопроект містить норми, що стосуються зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

А законопроект про електронні аграрні розписки ухвалений за основу. Метою цього документа, як ідеться в пояснювальній записці, є запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва, який, базуючись на перевагах аграрних розписок, що функціонують відповідно до Закону України «Про аграрні розписки», дозволив би використовувати переваги ринків капіталу, депозитарної системи України, забезпечив би два залучення грошових коштів у сільське господарство з іноземних ринків через кореспондентські відносини Центрального депозитарію цінних паперів. Це, у свою чергу, сприятиме покращенню доступу виробників сільськогосподарської продукції до виробничих ресурсів та фінансування.

Під час засідання.

Також в цілому ухвалено законопроекти:

- про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни, та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій;

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню;

- про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України (щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень);

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

За основу ухвалено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України у зв’язку із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій осіб, які визнаються особами з інвалідністю внаслідок війни, та членами сімей загиблих Захисників і Захисниць України, а також надання їм соціальних гарантій.

Верховна Рада за основу і в цілому прийняла, як написав у своєму телеграм-каналі народний депутат Ярослав Железняк, дуже важливий закон для вагітних.

Документ надає можливість жінці, котра працює, за відсутності медичних протипоказань, та за її бажанням розпочинати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів, та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки.

«Дуже правильна ініціатива, тому що зараз вагітну жінку обов’язково відправляли у відпустку. Навіть якщо у неї була можливість продовжити працювати», — написав парламентарій.

І також поінформував, що у парламенті з’явилася заява від народної депутатки від ОПЗЖ Тетяни Плачкової про складання депутатського мандата.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.