Служив солдатом, пізніше став головним старшиною батальйону зв’язку. Працював у штабі оперативного командування «Захід», там прослужив до лютого 2022-го. А вже 24 лютого пішов у військкомат добровольцем.

— Рішення прийняв одразу, надихнула історія 2014 року. Як тоді створювалися добровольчі батальйони, як вони стримували ворога. Не за 100 тисяч, а саме за свободу. Коли бачив, як руйнуються села і міста, не міг сидіти і чекати, коли біда постукає у мої двері, — розповів Руслан, який воював у складі 68-ї єгерської бригади імені Олекси Довбуша на Донецькому напрямку біля міста Вугледара.

— Поранення дістав за межами поля бою. Їхали вантажною машиною, нас накрило «Градами». Товариш загинув на місці. Я дивом врятувався, каску зірвало, захистив бронежилет.

Травмувало голову і ногу. Наклав турнікет на ногу, спробував накласти на голову бандаж, проте не вдалося. Я точно неабиякий щасливчик. Того вечора з наради повертався командир мого взводу. Евакуювали практично одразу. Пам’ятаю, як везли до шпиталю, отямився вже в Києві, — поділився військовослужбовець.

— Країна багато років жила на стереотипах, був поділ на регіональні особливості. Уявляв собі Донецьк та Луганськ як промислові центри, а виявилося, що ці місця нагадали рідне рівненське Полісся. Вдячний Богу за цей досвід братерства поміж усіма українцями, — каже Руслан.

Найбільшу підтримку за час війни відчував від своєї дружини. Вона підтримала його рішення воювати, вона не давала впасти духом. Познайомилися вони у 2006-му. Тепер Руслан мріє про тихе спокійне життя. Щоб кожного дня повертатися додому, ходити на роботу, бачити дітей.

До війни мав безліч захоплень. Грав на акордеоні, на гітарі, клавішних інструментах. Каже, що співає, але погано. Практикував стрибки з парашутом, там і зустрів свою дружину. На своєму рахунку має приблизно 60 стрибків, дружина — утричі більше. Обожнює активний відпочинок — лижі, сноуборд.

Нині Руслан Кондратюк — на реабілітації у Рівненському госпіталі ветеранів війни. За цей час відкрив у собі хист до малювання — створив вісім картин.

Фото з відкритих джерел.