Це передбачає ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (№ 9431).

Мета цієї президентської законодавчої ініціативи — відмова від святкування Різдва Христового 7 січня та інших релігійних свят за юліанським календарем як проявом російської спадщини, а також встановлення нових дат святкових днів, робота в які не проводиться, що пов’язані з релігійними святами.

Проект закону розроблено після рішення Архієрейського собору Православної церкви України, яким було затверджено повний перехід з 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу. Згідно з цим календарем, святкування Різдва Христового припадає на 25 грудня, а не 7 січня. Тож, як наслідок, також на тринадцять повних календарних днів переносяться дати святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам’ять видатного державотворця, Святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці. Ці зміни вступлять у силу з 1 вересня 2023 року.

Під час засідання.

Також в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками (№ 7029); про кредитні спілки (№ 5125); про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу (№ 5353-д); про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я» (№ 9354) та ін.

Давид Арахамія.

У першому читанні підтримано низку законопроектів, зокрема, про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини (№ 9287) та про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку прийняття спадщини (№ 9288), якими пропонується визначити, що місце відкриття спадщини визначається за останнім місцем проживання спадкодавця або місцезнаходженням його майна. Крім того, проект закону врегульовує питання отримання свідоцтва про право на спадщину під час воєнного та надзвичайного стану, отримання свідоцтва та оформлення права на спадщину, якщо нотаріус припинив свою діяльність через введення воєнного стану, але спадщина була відкрита, порядок спадкування громадянами, які перебувають за кордоном, встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, якщо особа пропустила встановлений строк.

Федір Веніславський.

Парламентарії підтримали проекти постанов: про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до представників спортивних організацій російської федерації та республіки білорусь (№ 9408) та про Звернення Верховної Ради України до Президента Грузії Саломе Зурабішвілі та парламентів держав-членів Європейського Союзу щодо необхідності здійснити гуманітарний акт та помилувати третього Президента Грузії (2004-2013 років), громадянина України Міхеїла Саакашвілі (№ 9491).

Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата України Тетяни Плачкової.