Міністерство економіки України, Міжнародна організація з міграції (МОМ) та Міжнародна організація праці (МОП) провели семінар з ключовими зацікавленими сторонами уряду України для підвищення обізнаності та пошуку консенсусу щодо поточних і майбутніх викликів на ринку праці України та впровадження політики для їх подолання.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Україна стикалася з нестачею робочої сили. Але нині, коли понад 6 млн українців були вимушені виїхати за кордон, економічна ситуація в країні стала ще критичнішою. За оцінкою Міністерства економіки, протягом наступних десяти років Україні доведеться додатково залучити 4,5 мільйона співробітників на ринок праці.

Оскільки країна наближається до повоєнної епохи відбудови суспільства, потреби в робочій силі лише зростатимуть, щоб відповідати вимогам економічного відновлення.

«Відновлення ринку праці — це не наслідок Перемоги, це шлях до Перемоги», — наголосила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна на міжнародному форумі.

Водночас необхідність організації суспільно корисних робіт передбачили 33 територіальні громади Житомирщини, визначивши їх види відповідно до місцевих потреб. За пів року участь у таких роботах взяли 494 безробітні.

Так, виконавці робіт надають допомогу вразливим верствам населення та постраждалим внаслідок бойових дій, обслуговують пункти незламності, забезпечують функціонування місць для внутрішніх переселенців, заготовляють дрова, плетуть маскувальні сітки, підтримують у готовності захисні споруди, у тому числі цивільного захисту, тощо.

Найбільше людей забезпечили роботою в рамках проекту у Любарській і Олевській громадах (по 48 безробітних), а також в Овруцькій, Чуднівській та Волицькій — по 46, 41 та 39 осіб відповідно.

На заробітну плату учасникам робіт з державного страхового фонду на випадок безробіття профінансовано понад 3,7 млн грн. Оплата праці не може бути нижчою за мінімальну зарплату (6700 гривень за місяць роботи).

Тим часом шведсько-український проект PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» передав п’яти деокупованим громадам авто та комплекти обладнання для надання послуг мешканцям у форматі «мобільний ЦНАП».

Кролевецька громада Сумської області, Корюківська громада Чернігівської області, Широківська громада Запорізької області, Баштанська громада Миколаївської області та Іванківська громада Київської області подали заявки на отримання цього виду кризової підтримки на сайті проекту та були затверджені комісією у складі експертів PROSTO і представників міністерств.

На території цих громад проживають понад 125 000 мешканців.

У січні-червні 2023 року із держбюджету на соцвиплати припало 230,5 млрд грн, зокрема у червні — 35,8 млрд гривень.

«Держава продовжує виконувати взяті на себе зобов’язання та надавати комплексну, ефективну й адресну підтримку. Ми вдячні нашим партнерам за надання донорських коштів, які посилюють спроможність державного бюджету в частині забезпечення соціальних видатків. Будемо і надалі надавати ціле-спрямовану підтримку соціально незахищеним верствам населення», — прокоментував заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев.