З цієї нагоди його відвідали народні депутати України Андрій Боблях, Костянтин Касай та Олексій Устенко, віце-прем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, керівники області, представники міжнародних донорських організацій, які підтримують ВПО. Вони пересвідчилися в тому, що в модульних блоках, розрахованих загалом на 528 осіб, поселилися вже понад вісім десятків вимушених переселенців, серед яких 9 дітей і 10 людей з інвалідністю.

Після повномасштабного вторгнення рашистів усі вони змушені були залишити свої домівки у Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях...

Згадане модульне містечко Полтавщина отримала як гуманітарну допомогу від партнерів із Польщі та Великої Британії. Однак на його облаштування з обласного бюджету витратили майже 42 мільйони гривень.

Чітко розплановану й заасфальтовану територію містечка площею понад півтора гектара огороджено, тут є окремий заїзд, паркувальний майданчик, охорона та система відеоспостереження. Для людей з інвалідністю забезпечено безбар’єрний простір. Облаштовано сучасний дитячий майданчик. Є місця для занять спортом і альтанки для відпочинку.

Не менш важливо й те, що за підтримки іноземних партнерів містечко забезпечили потужними генераторами, які гарантуватимуть безперебійне електроживлення навіть у випадках блекаутів.

Житлові кімнати з меблями та побутовою технікою невеликі, але досить комфортні. Їхні блоки нагадують гуртожиток, де є всі необхідні для життя зручності — кухні, санвузли, душові, кімнати для прання одягу. Так, це не «рідні» квартира чи дім, але для людей, які їх фактично втратили й іще вчора жили у шкільних спортзалі або класі, такий прихисток став справжньою знахідкою. Особливо з огляду на те, що за проживання тут їм не доведеться платити. Адже неважко здогадатися, що заселяються сюди переважно ті вимушені переселенці, котрі не в змозі сплачувати по 7-10 тисяч гривень на місяць за оренду приватних квартир у Полтаві...

Відкриття модульного містечка не назвеш радісною подією. Бо надто вже багато сумних історій передувало його появі. Зрештою, ті його мешканці, котрі залишилися без даху над головою на своїй малій батьківщині, раділи б по-справжньому, якби отримали ключі не від тимчасових «гуртожитських», а від нових окремих персональних квартир. На жаль, велика і кривава війна віддаляє цю перспективу. Однак сьогоднішнє, так би мовити, «проміжне» поліпшення умов їхнього проживання дає надію на те, що така перспектива стане ближче. Принаймні після нашої спільної Перемоги над лютим ворогом.

Полтавська область.

На знімку: на подвір’ї модульного містечка.

Фото із сайту обласної військової адміністрації.