Команда фахівців, які працюють над майстер-планом міста в рамках проєкту «UN4Mykolaiv», представила свій звіт щодо стратегічного бачення ландшафтного розвитку міста. Дослідження виконала міжнародна ландшафтна компанія LAND, що залучена до масштабної роботи з аналізу та попереднього планування реконструкції Миколаєва. 

Над майстер-планом  працює італійська архітектурна компанія One Works, яка створила технічну робочу групу в складі представників успішних іноземних компаній з транспортного та ландшафтного планування, науковців знаних італійських вишів. Проект «UN4Mykolaiv» реалізується під егідою Європейської економічної комісії ООН.

Фахівці LAND проаналізували систему зелених насаджень Миколаєва, землекористування, наявні екосистеми і розробили «дорожню карту» відновлення та розвитку ландшафту. На думку експертів, починати треба з водних ресурсів як важливої частини ідентичності та ДНК Миколаєва. 

Історично побудований вздовж річок Миколаїв завжди мав дуже тісний зв’язок зі своїми водними артеріями. Саме Південний Буг та Інгул є елементами, з яких випливатиме стратегія регенерації ландшафту. Слід визнати й потужну роль, яку вони можуть відігравати як каталізатори економічного відродження.

Фахівці пропонують заходи для відновлення зв’язку між річками та містом. Нині ділянки набережних лише частково доступні через наявність житлових, інфраструктурних, промислових районів, йдеться у звіті.  Існуючі зони мають великий потенціал для розвитку та створення «гарячих точок», які збагатять туристичну пропозицію.

Йдеться також про збільшення кількості зелених зон, формування безперервної мережі зелених зон і громадських просторів з урахуванням розвитку пішохідної та велосипедної інфраструктури, створення маршрутів екотуризму. 

Важливе місце в дослідженні посідає відновлення біологічного різноманіття та розвиток мережі природно-заповідних територій. Ландшафтна стратегія покликана відновити статус Миколаєва як міста, що тісно контактує з водою. Її основні принципи пов’язані зі створенням нових зелених зон та громадських просторів, регенерацією наявних, а також з підвищенням якості життя людей. 

Як підсумував миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, у процесі міського планування важливо знайти правильний баланс між економічним зростанням та збереженням навколишнього середовища.

«Дякую нашим партнерам за масштабну роботу. Певен, що ця презентація буде цікавою для миколаївців, адже відновлення наших зелених зон та публічних просторів — серед пріоритетних задач, як і розвиток берегової лінії. Ми хочемо не лише відбудувати місто після війни, а й зробити його таким, щоби наші громадяни хотіли повернутися додому. Саме це ми маємо на увазі, коли працюємо над майстер-планом Миколаєва», — зазначив він.

Фото з відкритих джерел.