«З часу жорсткого вторгнення російської федерації в Україну кожен наш день став Днем Українського прапора. Наше синьо-жовте знамено — це наша сила і наша гордість. Це прапор нашої Перемоги і прапор наших непоправних втрат. Це не лише прапор нашої дипломатичної присутності у світі, а й невід’ємний знак того, що тут живуть українці, тут їх поважають і підтримують. І найголовніше: наш прапор перестав бути лише атрибутом держави і ознакою, за якою Україну впізнають у світі. Він став частиною великого українського серця, який огорнув своїм атласом душі українців і українок. Прапор є святинею, за яку вмирають, яка навертає сльози на очі і від якої щемлять наші серця, серця наших дітей. Віримо, що завдяки єдності Українського народу, згуртованості держав—партнерів України, героїзму сил оборони ми визволимо рідну землю від загарбників і Український прапор замайорить в усіх містах і селах України». На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, відкривши пленарне засідання у День Державного прапора.

Крім того, глава парламенту нагадав, що 23 серпня відзначається ще одне свято — день міста незламного Харкова. «З перших днів повномасштабної збройної агресії місто, розташоване менш як за 40 кілометрів від кордону з рф, героїчно тримає оборону, звитяжно працює і надійно тримає стрій», — сказав він. Депутати оплесками привітали нескорених харків’ян зі святом.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України» (№ 9610), який є однією із семи передумов переговорів про членство України в ЄС.

Як зауважила представниця «ЄС» Ірина Геращенко, Венеційська комісія висловила за-уваження до ухваленого законодавства про нацменшини і закликала привести його у відповідність до Європейської мовної хартії. Наразі законо-проект закріплює оновлене ви-значення терміну «нацменшини», держгарантії безплатних підручників, використання мови меншин у рекламі та інших культурно-мистецьких заходах.

У другому читанні та в цілому депутати схвалили законопроект «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» (№ 5839).

У цілому було підтримано й проект постанови «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Василівському, Мелітопольському та Пологівському районах Запорізької області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей обчислення строків досудового розслідування в умовах воєнного стану» (№ 9314-д) народні депутати також підтримали у другому читанні.

Після розгляду цього питання депутати також ухвалили рішення про невідкладне підписання законопроектів № 9548 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим та № 9314-д про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо особливостей обчислення строків досудового розслідування в умовах воєнного стану.

У другому читанні дістав підтримку й проект закону «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану» (№ 9185). Цим проектом чинне законодавство доповнюється таким видом покарання до осіб, визнаних винними у вчиненні кримінального правопорушення, як пробаційний на-гляд. Передбачається, що покарання у вигляді пробаційного нагляду буде полягати в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Відповідно до проекту, пробаційний нагляд може бути призначений судом на строк від одного до п’яти років.

У другому читанні та в цілому було ухвалено й законопроекти: 

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного управління і регулювання при наданні хмарних послуг» 
(№ 9293);
- «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання» (№ 8223);

- «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо уніфікації до європейських та північноатлантичних стандартів процедур декларування військової техніки та інших товарів» (№ 9402).

Водночас Верховна Рада ухвалила низку питань з денонсації міжнародних договорів. 

Зокрема, «Про вихід з деяких міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав»; «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом російської федерації про міжнародне автомобільне сполучення та Протоколу про застосування Угоди між Урядом України і Урядом російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення».

Як зауважив під час обговорення цього питання представник «Батьківщини» Григорій Немиря, минуло вже понад 

9 років як росія анексувала Крим і Донбас, півтора року як росія розв’язала широкомасштабну війну проти України і окупувала 20 відсотків території суверенної, незалежної України, а ми все ще обговорюємо питання виходу з угоди між Україною і рф про міжнародне автомобільне сполучення.

Назвавши таку ситуацію абсурдною, депутат зауважив, що Кабмін має подати до парламенту повний пакет документів, який стосується виходу з угод між Україною і рф, в рамках СНД, а також угод, які стосуються білорусі.

Крім того, парламент відхилив низку постанов, які блокували підписання законопроектів. 

Також було оголошено про припинення повноважень низки тимчасових спеціальних та слідчих комісій Верховної Ради. Таке рішення було ухвалено з огляду на те, що строк повноважень комісій не може перевищувати одного року з дня її утворення.

На початку пленарного засідання присягу народного депутата склав новообраний парламентарій від «Слуги народу» Микола Тарарін, який увійшов до згаданої фракції.

Крім того, депутати оплесками привітали в сесійній залі парламенту делегацію Фінляндської Республіки на чолі із прем’єр-міністром країни Петтері Орпо.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.