Чи буде тепло в оселях чернігівців наступної зими, враховуючи величезні борги, залишені попереднім власником — фірмою «ТехНова»?

Виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако на засіданні виконкому запевнив, що все відбувається планово і згідно із затвердженими графіками. Наразі завершена процедура повернення ТЕЦ з оренди в управління громади й одночасно триває підготовка потужностей до роботи в осінньо-зимовий період. Зокрема, місто ще раніше створило своє комунальне підприємство «Теплокомуненерго» для управління ТЕЦ. На засіданні виконкому внесені зміни до бюджету міста, якими передбачено додаткове виділення 40 мільйонів гривень для цього підприємства. Ці кошти потрібні для фонду оплати праці, виконання ремонтних робіт на ТЕЦ та придбання хімічних реагентів. «Коли ми приймали бюджет на 2023 рік, на підприємство «Теплокомуненерго» була закладена сума в 90 мільйонів гривень. Сьогоднішнім рішенням ми не додаємо кошти до цієї суми, а повертаємо, адже протягом року ми забрали 74 з цих 90 мільйонів на інші, більш пріоритетні в той час напрями, а тепер додаємо 40. Тобто у нас сумарно на напрям «Теплокомуненерго» буде виділено приблизно 56 мільйонів гривень», — пояснив Олександр Ломако.

В управління громади Чернігівська ТЕЦ повернулася щойно, у серпні. Хоча орендар домігся ухвалою Господарського суду іншої дати припинення оренди — 30 квітня. Тобто заднім числом. Нині ТЕЦ готує до опалювального сезону орендар, повідомив Олександр Ломако, який разом із заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, представниками НАК «Нафтогаз» відвідали ТЕЦ, аби переконатися, як ці роботи виконуються.

Як пояснив Олександр Ломако, за цифрами орендаря готовність підприємства до зими — 75%, по мережах — 52%. Котли — на плановому ремонті. По мережах теж тривають роботи.

«У якому там стані обладнання, які інвестиції здійснені орендарем за 23 роки, стан заборгованості за енергоносії, газ і т. д. — це питання, на котрі, я сподіваюсь, частково дасть відповідь держава та правоохоронні органи після аудиту, який у третьому кварталі має відбутися на Чернігівській ТЕЦ, — уточнив в. о. міського голови. — Думаю, там є над чим працювати». 

Тривога чернігівців щодо майбутньої зими небезпідставна не тільки з огляду на ймовірні російські ракетні удари, яких агресор завдає по об’єктах критичної інфраструктури. А й через те, що профільний заступник міського голови Віктор Геращенко сидів у СІЗО за звинуваченням у розтраті коштів на придбання трансформатора, оскільки діючий був розбитий росіянами. Саме ж підприємство «ТехНова», яке понад 20 років орендувало ТЕЦ і отримувало прибутки, залишає оренду з боргами, які можуть зупинити роботу підприємства.

Чернігів.

На знімку: Чернігівська ТЕЦ.

Фото з відкритих джерел.