У Полтавській обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського провели другу успішну трансплантацію серця. Її виконали фахівці згаданого медзакладу та розташованого в столиці Інституту серця МОЗ України. Водночас були вилучені інші донорські органи для порятунку ще трьох важкохворих пацієнтів.

При цьому донором став пацієнт, якого після аварії на дорозі доставили до лікарні у вкрай важкому стані (йшлося про кому другого ступеня). Після тижневої боротьби за його життя в реанімаційному відділенні лікарі констатували смерть головного мозку...

За словами керівника лікарні Григорія Оксака, під час операції з пересадки серця пліч-о-пліч зі столичними фахівцями працювали судинний хірург, трансплантолог-координатор і четверо анестезіологів очолюваного ним закладу.

Оскільки донорське серце неможливо було транспортувати, його пересадили реципієнту, котрий стояв у черзі на життєдайну операцію, безпосередньо у Полтаві.

Водночас вилучені у донора печінку та дві нирки перевезли в Інститут серця, де пересадили пацієнтам, які перебували на так званому листі очікування. Всі хворі після цих пересадок почувалися добре. Тож розпочалися їхнє планове післяопераційне лікування та реабілітаційні процедури. За таких обставин Григорій Оксак від усього колективу лікарні висловив щиру вдячність родині донора, яка прийняла рішення подарувати чотирьом людям шанс на продовження життя...

Нагадаємо, що першу операцію з пересадки серця у Полтавській обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського провели 8 травня цього року. Такі складні й високотехнологічні оперативні втручання стали можливими після оснащення провідного медзакладу регіону найсучаснішим обладнанням і відповідного навчання її фахівців, зокрема й у профільних клініках Києва.

Фото зі сторінки лікарні у Фейсбуці.