В регіоні подбали про харчування, підвезення дітей та належну організацію освітнього процесу.

Підвезли, нагодували й надали місце в укритті

Що стосується обласного центру, то до першого класу тут пішли 7 759 учнів, до одинадцятого — 5 148. З огляду на обставини, передусім пов’язані з безпековою ситуацією, 53% закладів обрали змішану форму навчання, решта — дистанційну чи індивідуальну.

Так, у НВК №99 із 1048 учнів 450 обрали змішану форму, інші навчаються дистанційно. Також навчальний заклад прийняв до себе учнів із школи №40. Для них організували підвезення автобусом — щоб не доводилося добиратися з пересадками. Для цих дітей виділили класи та окремі приміщення в укритті. Навчання організували в першу зміну.

«Діти 1—4-х класів, а також учні пільгових категорій, як і загалом по Дніпру, харчуються коштом міського бюджету, — розповів директор НВК Володимир Гончаров. — У нас на сьогодні харчуються 254 учні. Для них запропоновано чотиритижневе меню, яке затвердила Держпродспоживслужба, воно відповідає вимогам постанови Кабміну. Звісно, ми не пройшли весь цикл, і зауваження щодо харчування отримуємо. Але одразу на них реагуємо та працюємо з виконавцем послуг, аби всі питання розв’язати. Дітям перейти від домашнього харчування до шкільного досить важко, але намагаємось зробити все, аби кожному було смачно».

Для учнів у Дніпрі впровадили кейтерингові послуги — до шкіл постачальник привозить ланч-бокси, аби в разі повітряної тривоги вони могли поїсти в укритті. Далі за потреби їжу підігрівають. Кожен клас обідає у різний час.

«Якщо немає повітряної тривоги, то діти харчуються у їдальнях, а якщо сигнал лунає, то ланч-бокси спускаємо в укриття. Меню розроблене з огляду на вікові особливості школярів. Перші дні мали труднощі з доставкою від компанії-постачальника. Але питання вже відпрацювали. Щодня контрольні порції перевіряє бракеражна комісія, яка є в кожному закладі», — запевнила начальник відділу управління освіти міськради Людмила Кошман.

За її словами, укриття облаштовано в 116 навчальних закладах Дніпра. Якщо в школі немає сховища, її учні ходять на уроки до інших закладів — тих, де захисні споруди є. Учнів трьох шкіл на заняття підвозять автобусом.

Готові вийти офлайн — ситуація не дозволяє

Інша ситуація у Кривому Розі. Попри те, що більшість місцевих освітніх закладів готові відчинити двері для «живого» навчання, безпекова ситуація зробити це поки що не дозволяє.

У навчальних закладах порадилися з батьками учнів і вирішили віддати перевагу дистанційці. Водночас у місті відпрацювали декілька варіантів повернення учнів на традиційні уроки, підготували укриття в 90% шкіл до очного навчання, всі вони сертифіковані ДСНС.

«На жаль, безпекова ситуація не дозволяє використовувати навіть змішану форму навчання. Перевагу віддано дистанційній з можливістю проведення офлайн консультацій для учнів в укриттях шкіл, за згодою батьків», — розповів голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Як зазначили в міськраді, сертифіковані укриття мають 216 закладів і, зокрема, 107 шкіл, створені вони переважно за рахунок міського бюджету. Зараз будують три укриття в школах, в яких немає підвалів, — захисні споруди розмістять на подвір’ї.

За минулий рік заклади міста отримали 3 890 одиниць комп’ютерної техніки. В Кривому Розі відкрили дев’ять центрів цифрової освіти та дві комп’ютерні лабораторії у співпраці з USAID. Налагодили співпрацю з 46 міжнародними організаціями, в тому числі з новими містами-побратимами з Фінляндії, Німеччини, Польщі та Норвегії.

Коштом міського бюджету всі школи обладнали «тривожною кнопкою» поліції охорони, подбали про доступ до інтернет-мережі. Установили 253 засоби автономної генерації електроенергії, 58 Starlinkів, що забезпечують підтримку зв’язку. Всі заклади мають засоби пожежогасіння, домедичної допомоги тощо.

«Цього достатньо для виходу дітей офлайн. Але, попри всю проведену роботу, в сучасних умовах учителі міста однозначно виступають за дистанційне навчання. Тільки-но ситуація з безпекою дозволить, педагоги та учні повернуться до рідних шкіл», — обіцяє директор департаменту освіти і науки міськради Тетяна Кріпак.

У місті на базі закладів освіти додатково відкрили 14 дитячих просторів для дошкільнят і учнів вразливих категорій, організували роботу психологічної служби.

«Ми розпочали навчання в онлайн-режимі під час війни вже вдруге. Це для нас не нова практика. Маємо гарно вибудувану систему освітнього процесу, тем паче наші учні — це старша школа, а саме 10—11-ті класи. Ми єдиний у місті ліцей, в якому надається профільна освіта на третьому освітньому рівні. Забезпечені всім необхідним для проведення якісного навчального процесу. Завершуємо ремонт укриття, розрахованого на 583 учня.

Були готові повністю працювати або в очному форматі, або в змішаному. Та бачимо, що безпекова ситуація внесла свої корективи», — розповідає директор Покровського ліцею Іван Качалов.

З нового навчального року педагогічним працівникам Кривого Рогу за рахунок бюджету міста вдвічі збільшено виплати за престижність праці та премію до Дня вчителя. Вони становлять десять та двадцять відсотків відповідно. Крім того, керівникам закладів освіти встановили надбавку за складність та напруженість в роботі. Для цього громада додатково виділила майже сорок мільйонів гривень.

Загалом на фінансування освітньої галузі направлено майже третини бюджету міста — 3,2 мільярда гривень.

Фото Дніпровської міської ради.

P. S. Виші, профтехи та коледжі Дніпропетровщини також розпочали навчальний рік в різних форматах. 65% працюють за змішаною системою. Є і ті, які обрали дистанційну чи очну. За даними ОВА, в регіоні понад 23,5 тисячі студентів-першокурсників. До коледжів зарахували майже 3,5 тисячі. До професійно-технічних закладів вступило майже 6,5 тисячі студентів, проте ця цифра не остаточна. 
В таких закладах вступна кампанія триватиме до 1 жовтня.