Тут у 1930-х — на початку 1940-х років євреї становили значну частину населення. І в найстарішому місті Волині ніколи не виникало міжнаціональних суперечок. Поруч мирно жили українці, поляки, євреї та представники інших народів.

Під час фашистської окупації нацисти створили в місті два гетто, де в умовах повної ізоляції від зовнішнього світу тримали всіх мешканців єврейської національності. Більшість із них були розстріляні восени 1942 року й поховані в трьох братських могилах біля села П’ятидні. Врятуватися вдалося лише трьом сотням євреїв, здебільшого за підтримки місцевого населення. Людські втрати були такими великими, що довоєнна чисельність населення Володимира відновилася лише в середині 1970-х років.

Учасники пам’ятного заходу спільно помолилися за упокій душ жертв нацизму, поклали до стели квіти та запалили шість лампадок, що символізують стільки ж мільйонів безневинних жертв Голокосту. На кожній із трьох братських могил також було запалено лампадки, а на надгробні плити, за єврейською традицією, поклали камінці.

Участь у пам’ятних заходах, організованих місцевою єврейською громадою, взяв заступник міського голови Володимира Андрій Гудим.

Волинська область.