Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль (у центрі) знайомиться з роботою «Сонячного ремесла».

Окремі ділянки лісів після копачів перетворились на місячні пейзажі. Цей нелегальний бізнес мав навіть кримінальний «душок»: за нього стріляли, влаштовували масові бійки...

Перший узявся законодавчо вирішити цю проблему народний депутат України від Рівненщини першого, четвертого і шостого скликань Микола Шершун.

— Мені боляче було дивитися на пориті копачами лісові масиви, — каже Микола Шершун, який понад двадцять п’ять років плекав зелені шати області.

Він вивчав досвід Польщі. Розробив проект закону про легалізацію видобутку бурштину. Наголос робився на артілі: оренда ділянки, її розробка, охорона, продаж бурштину державі, рекреаційні заходи і заліснення після видобутку. Була б легальна робота, сплачували б податки.

Народні депутати України підтримали Миколу Шершуна і проголосували за закон. Однак тодішній Президент-втікач Віктор Янукович заветував його. А автору закону дали зрозуміти, що «поліз не туди».

...З 2020 року завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського запрацював ефективний механізм продажу спеціальних дозволів на користування надрами на відкритих електронних торгах, що дало можливість значною мірою врегулювати ситуацію з незаконним видобутком бурштину і придбанням спецдозволів на геологічне вивчення та видобування «сонячного каменю». Водночас спрощено отримання власником спецдозволу земельної ділянки на підставі угоди про проведення розвідувальних та видобувних робіт на бурштин, яка укладається з власником землі.

— Станом на 1 серпня 2023 року в області через електронні аукціони реалізовано 69 спеціальних дозволів на користування бурштиновими ділянками, з них 61 на проведення геологорозвідувальних робіт з подальшим видобутком бурштину на ділянках площею до 10 гектарів, 8 — площею від 100 до 560 гектарів на проведення геологорозвідувальних робіт, в тому числі дослідно-промислового видобутку бурштину, — оперує цифрами директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк.

Бізнес повірив у ці державні рішення та долучився до процесів, про що свідчить активність на торгах (беруть участь від 3 до 5 учасників). Загальна вартість усіх реалізованих спецдозволів на користування бурштиновими ділянками становить понад 80 мільйонів гривень.

Рівненською ОДА укладено 43 угоди із власниками спеціальних дозволів, що дало їм можливість розпочати геологорозвідувальні роботи та подальший промисловий видобуток бурштину на родовищах.

— Успішними прикладами діяльності в галузі видобування бурштину є ТОВ «Сонячне ремесло». Торік воно видобуло 8,8 тонни бурштину, що становить 37 відсотків від загального видобутку в Україні, сплатило 5,5 мільйона гривень рентної плати за користування надрами, з яких 30 відсотків сплачено до місцевого бюджету, — каже директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі Рівненської ОДА Костянтин Мокляк. — До легального видобутку бурштину долучилися й інші підприємства.

І все-таки нелегальне старательство (хоча вже в менших масштабах) все ще остаточно не подолано. Ділянки охороняють лісівники — ставлять фотокапкани. Правоохоронці виявляють порушників.

Коментар заступника голови Рівненської ОДА Ігоря ТИМОШЕНКА :

— В області розташовані найбільші розвідані запаси бурштину в Україні — понад 400 тонн. Перспективні ресурси оцінюються в 1500 тонн.

Легалізація видобутку бурштину позитивно вплинула на діяльність гірничодобувних підприємств області. Понад 20 компаній отримали спецдозволи на проведення геологорозвідувальних робіт на бурштинових ділянках та подальший його видобуток на території області.

Спостерігається позитивна тенденція зростання обсягів видобутку бурштину. За три роки легальний видобуток бурштину зріс у 17 разів, з 948,7 кілограма у 2019 році до 15862 кілограмів у 2022-му.

Зростають обсяги сплачених податків до бюджетів усіх рівнів. У 2022 році бурштиновими надрокористувачами до Державного та місцевих бюджетів сплачено 10,4 мільйона гривень рентної плати за 
видобування бурштину, впродовж першого півріччя 2023-го — 10,7 мільйона гривень, до того ж третину сплачено до місцевих бюджетів.

Цифра

Нинішнього року в поліції Рівненської області зареєстровано 138 кримінальних проваджень за ст. 240-1 КК України (незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину). Вилучено 96 мотопомп; 20 транспортних засобів; 1 тонну 506 кілограмів бурштину.

Рівне.

Фото надано автором.