При цьому зростання відбувалося за всіма складовими попиту. Також у ІІ кварталі 2023-го індикатор економічних настроїв вперше з ІІ кварталу минулого року мав позитивне значення — 9,4%.

«Важливо, що позитивні тенденції продемонструвала абсолютна більшість видів господарської діяльності. Ключові чинники, які вплинули на результат, — гнучкість та адаптивність вітчизняного бізнесу, заходи, вжиті урядом, з підтримки бізнесу та економіки, міжнародна допомога наших партнерів. Наше завдання — закріпити отримані тенденції та рухатися далі у напрямі відновлення та розвитку», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко.

Зокрема, відновленню внутрішнього попиту сприяло продовження налагодження виробництва, зокрема завдяки програмам підтримки бізнесу з бюджету, та роботи з відновлення виробничих об’єктів та об’єктів інфраструктури, що фінансуються з бюджету та коштів, наданих міжнародними партнерами.

Так, за розрахунками Мінекономіки на базі інформації Мінфіну, до державного бюджету у ІІ кварталі 2023 року надійшло в 1,8 раза більше міжнародної фінансової допомоги, ніж у ІІ кварталі 2022 року. А капітальні видатки зведеного бюджету зросли у 3,5 раза порівняно з відповідним періодом минулого року.

Також позитивно на зростання економіки вплинула міжнародна торгівля, яка у ІІ кварталі здійснювалася, зокрема, зерновим коридором та новими логістичними шляхами, налагодженими в попередні періоди.

Водночас експорт товарів та послуг з України протягом січня-липня 2023 року становив 30,3 млрд доларів. Це значно менше, ніж позаминулого року, інформує Opendatabot.

«За сім місяців цього року експорт товарів і послуг з України становив 30,3 млрд доларів. Це на 8% менше до відповідного періоду минулого року (32,8 млрд доларів) та на 28% менше, ніж було протягом січня-липня 2021-го (42,4 млрд доларів)», — йдеться в повідомленні.

За даними платформи, незважаючи на деякий спад, сільськогосподарський сектор (62,8%) і продаж металу (11,6%) мають найкращі показники серед товарового експорту.

Дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев пов’язує таке скорочення з припиненням зернової угоди. Негативну динаміку помітили ще в червні, коли деякі учасники ринку припинили укладання контрактів на перевезення продовольства морським шляхом, очікуючи розвитку подій.

«Варто говорити про альтернативні шляхи морського експорту. Можливо, про комбінацію «Дунай + територіальні води Румунії», — додав Мартишев.

У держави поки що немає жодних планів щодо підвищення тарифів на електропостачання для побутових споживачів. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За словами посадовця, до кінця грудня 2023 року діє положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії (ПСО) стосовно забезпечення доступною електроенергією населення.

«Ми продовжуватимемо дію ПСО до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється», — підкреслив міністр.

Галущенко додав, що енергосистема України повністю готова до проходження осінньо-зимового періоду з погляду забезпечення ресурсами, підготовленості генерації і системи передачі.

«Єдиний фактор, який може вплинути на відключення електропостачання, — це атаки ворога. Ми робимо все, щоб такі відключення, якщо вони будуть наслідком атак, були короткостроковими. Для цього вже напрацьовано величезну кількість рішень, які ми випробували минулої зими, і зараз ми їх модифікували для того, щоб максимально забезпечити споживачів електроенергією», — зазначив посадовець.

Одне слово, життя налагоджується! Економіка зростає, тарифи на електроенергію не підвищуватимуть. Коли б ще з ненависним ворогом швидше покінчити...

Переможемо!