«Убивати мирних жителів — жалюгідно. За кожним злочином має бути покарання. Такі трагедії підтверджують, що Україна продовжує потребувати допомоги та підтримки», — заявив Президент Естонії Алар Каріс. «Немає жодних ознак ослаблення терору росії проти мирного населення України, і сьогодні він досяг чергової страшної позначки», — йдеться в заяві Європейської комісії, розміщеній на офіційному сайті. «Це ще одна жахлива атака проти ні в чому не винних мирних жителів, на додачу до постійних щоденних невибіркових атак росії поблизу лінії фронту», — зазначається в ній.

«Навмисні напади на цивільне населення є воєнними злочинами. Керівництво росії, всі командири, виконавці та співучасники цих звірств будуть притягнуті до відповідальності. Безкарності за воєнні злочини не буде», — наголосив високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель.

«Можете собі уявити ситуацію, коли ви йдете до крамниці з дітьми, міркуючи, що у вас буде на вечерю. І тут стається вибух, тіла людей лежать навкруги. Це неймовірно жахливо для українців, ваших колег, які повідомляють про це з місця, для сімей і дітей. Це відбувається в Україні щодня», — заявила у четвер під час брифінгу речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. Вона висловила співчуття українцям, наголосивши: «Саме тому ми робимо все можливе, щоб допомогти Україні, її сміливим людям боротися за їхню свободу й демократію. І це, знову ж таки, те, про що Президент США говорить знову і знову: ми повинні продовжувати підтримувати народ України, тому що це жах, в якому вони живуть щодня».

На атаку також відреагував генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. «Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним гуманітарним правом, і вони повинні негайно припинитися», — заявив він. 

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк повідомив, що Управління верховного комісара ООН з прав людини направить своїх спостерігачів на місце злочину.

«путін може говорити все що завгодно, але є лише одна людина, відповідальна за цю незаконну, неспровоковану війну, і це — він, і він повинен зупинитися. Ось чому Велика Британія була непохитною в підтримці України і продовжуватиме це робити», — цитує Прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака Sky News. Очільник британського уряду наголосив, що «жахливий» теракт в Грозі ілюструє «варварство» путіна.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, реагуючи на теракт в Грозі, пообіцяла подальшу допомогу Україні. «Допоки бомби падають на супермаркети та кафе, ми робитимемо все можливе, щоб Україна могла захистити себе від ракетного терору путіна. Доти, доки повсякденне життя без страху та смерті знову стане можливим», — написала вона в соціальній мережі Х.

«Японія вкрай серйозно сприймає той факт, що в різних частинах України в результаті російської атаки загинуло багато мирних жителів. Напади на цивільних осіб і цивільні об’єкти є порушенням міжнародного права. Ми рішуче засуджуємо ці напади, які неможливо виправдати», — йдеться в заяві, поширеній Посольством Японії в Україні.

Тим часом у четвер до міжнародної групи, що розслідує воєнні злочини в Україні, долучився Європол. Про це йдеться в пресрелізі організації. Угоду про долучення агенції ЄС до роботи слідчої групи підписали генеральні прокурори семи країн-учасниць та виконавча директорка Європолу Катрін Де Болле під час 17-го засідання Консультативного форуму генеральних прокурорів при Євроюсті, 
повідомляє «Європейська правда».