Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (№ 5695) уже підготовлено до другого читання, і Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту ухвалити його у другому читанні та в цілому.

Урегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення.

Передусім — це захист прав такого працівника, відзначили народні депутати. Задля цього проектом закону визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві.

По друге, — це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього законопроектом передбачається добровільна учать домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Автори законодавчої ініціативи зауважили, що домашні працівники в України наразі не мають належного рівня соціального забезпечення та не можуть розраховувати на передбачені законодавством про працю гарантії своїх трудових прав. Також зазвичай вони не отримують достойної та справедливої оплати праці, позбавлені державного захисту від дискримінації, насильницьких та інших дій, що порушують їх честь та гідність з боку роботодавця. У разі прийняття законопроекту в національне законодавство будуть імплементовані положення Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників.

Народні депутати — члени комітету наголосили, що офіційне працевлаштування громадян на роботу з обслуговування домашнього господарства призведе до зниження рівня незадекларованої праці в Україні, адже на сьогодні більша частина таких працівників перебувають у тіньовому секторі економіки. Водночас саме домогосподарство, за словами голови комітету Галини Третьякової, є основою економіки.

Доопрацюванням законопроекту до другого читання займалась робоча група, створена при комітеті 26 квітня нинішнього року під головуванням народного депутата Тетяни Циби. За цей час відбулось 13 її засідань.

Загалом до проекту було подано 110 пропозицій та поправок. З них ураховано повністю — 57, частково — 18, редакційно — 9 та відхилено — 25. Стосовно ще однієї поправки — № 23, авторства народних депутатів Юлії Тимошенко, Михайла Цимбалюка та Михайла Волинця робоча група запропонувала визначитись представникам комітету шляхом голосування.

Законопроект передбачає, що в разі звільнення домашнього працівника розірвання трудового договору за ініціативи роботодавця допускається без згоди профспілки. Водночас автори 23-ї поправки вважають, що така норма порушує права працівників та профспілкових організацій у випадку, якщо домашній працівник є членом профспілкової організації, яка функціонує на підприємстві, установі чи організації власника або уповноваженого ним органу.

«Цілком зрозуміло, що автори поправки хочуть захистити права найманого працівника, але якщо хтось захоче звільнити свою няню, то жодна профспілка йому не заборонить це зробити», — переконана Тетяна Циба.

Михайло Цимбалюк у свою чергу зауваживши, що законопроект вирішує багато до сьогодні не врегульованих трудових відносин, зазначив, що 23-ю поправкою її автори хотіли внормувати ситуацію, коли працівник належить до профспілки і роботодавець про це знає на момент укладання трудової угоди.

«Але у нас тут не зовсім звичний роботодавець. Це домогосподарство, яке наймає для домашньої праці людину із не членів домогосподарства. Тому чи можемо ми змушувати родину звертатися до профспілки і чи не стане це гальмом, щоб неформальну працю вивести в формальну. Адже у  нас завдання — вивести цю працю в білу, бо нині вона на 90 відсотків у тіні. Не думаю, що домогосподарство звертатиметься до профспілки, якщо захоче звільнити людину, яка допомагає із клінінгом або бебесітерством. Домашня праця ближча до патронату. Якщо родині здається, що найманий для хатньої роботи працівник не патронатно виконує свої обов’язки, то вона має право змінити такого працівника», — переконана голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, підтримуючи в цілому законопроект, акцентував увагу на моментах, які потребують додаткового доопрацювання.

«Нині ми пробуємо запровадити добровільне соціальне страхування, покладаючи обов’язок на працівників. Але із зростанням чисельності і навантаження нам видається, що потрібно буде переходити на обов’язкове страхування та визначити, хто буде податковим агентом», — зауважив він.

По-друге, у трудовому законодавстві, за словами представника ФПУ, потрібно виписати тристоронні або з більшою кількістю сторін договори, адже вони сьогодні не описані.

Третє застереження, на якому акцентував увагу О. Шубін: у законопроекті йдеться про домогосподарство як про сім’ю. Але це поняття може бути ширшим. Наприклад, домогосподарством може бути ОСББ, невеличке котеджне містечко. Зрештою, як зазначила Галина Третьякова, до інституційного домогосподарства, крім ОСББ, може відноситись і військове містечко. Водночас вона зауважила, що такі визначення є в проекті закону про свободу економічної діяльності. «Ми готові повертатися до цього. Коли закон запрацює, нам чи наступній каденції, буде над чим попрацювати», — наголосила вона.

Зрештою, критерієм ефективності оцінки реалізації акта буде детінізація праці домашніх працівників, а також підвищення рівня їх соціальної захищеності, наголосили депутати.

Фото з відкритих джерел.