Верховна Рада розпочала розгляд у першому читанні проекту закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» (№ 10000).

Підтримавши 254 голосами за основу проект постанови про висновки та пропозиції до проекту закону про Державний бюджет на 2024 рік, Верховна Рада перейшла до розгляду 1620 поправок народних депутатів до головного фінансового документа країни.

«Наші пріоритети — мільярди гривень на оборону і соціалку», — зазначила на початку цього марафону голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

Загалом врахування 1620 поправок народних депутатів до проекту Держбюджету-2024 потребувало б додаткових 12,5 трильйона гривень, тож Комітет з питань бюджету під час підготовки законопроекту до першого читання відхилив більшість пропозицій. «Врахувати всі ці бажання народних депутатів неможливо, тому що реалістично внутрішні ресурси (усі можливі надходження), ОВДП і допомога партнерів становлять максимум 3,96 трильйона гривень на рік, і вони вже розподілені Мінфіном на видатки у проекті бюджету», — зауважила голова комітету.

Підтримані Комітетом з питань бюджету суттєві пропозиції, які уряд має врахувати під час підготовки законопроекту № 10000 до другого читання, передбачають зменшення майже на 1,3 мільярда гривень видатків різних органів влади на будівництво, ремонти та закупівлі майна. Зокрема, пропонується зменшити майже на 574 мільярди гривень видатки Фонду розвитку закладів загальнодержавного значення, які мали бути спрямовані на будівництво другої черги Національного музею Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору в Україні, та збільшити на таку суму видатки на протезування військових виробами підвищеної функціональності.

Також за рахунок скорочення капітальних видатків пропонується збільшити на понад 384 мільйони гривень видатки на освітню субвенцію. Інші підтримані бюджетним комітетом пропозиції передбачають збільшення на 62 мільйони гривень видатків на забезпечення діяльності Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

За рахунок скорочення на 409 мільйонів гривень видатків на Бюро економічної безпеки пропонується забезпечити закупівлю сканерів для митниці на пунктах пропуску залізничного сполучення задля посилення боротьби з корупцією і уникненням несплати митних зборів та платежів, збільшити на    5 мільйонів гривень фінансування Національної служби здоров’я України, що необхідно для продовження медичної реформи. Крім того, на 376 мільйонів гривень пропонується збільшити видатки за програмою «Утилізація твердого ракетного палива» та на 100 мільйонів гривень — фінансування наукової та науково-технічної діяльності Національної академії наук.

Водночас Комітет з питань бюджету рекомендує надати уряду доручення щодо опрацювання 61 додаткової пропозиції, які спрямовані на скорочення непріоритетних видатків та збільшення дохідної частини держбюджету на 2024 рік. Зокрема, уряд має розглянути можливість збільшення доходів від рентної плати за користування надрами для видобування природного газу та податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів. Також Кабмін має визначитися щодо доцільності виділення коштів на виробництво та розповсюдження телевізійних фільмів і серіалів та за необхідності зменшити відповідні видатки або й скоротити їх у повному обсязі.

Нагадаємо, що доходи загального фонду держбюджету заплановані у сумі 1 трильйон 560 мільярдів гривень, що на 346 мільярдів гривень більше від плану на цей рік.

Видатки загального фонду держбюджету плануються в обсязі 3 трильйони 108 мільярдів гривень, що більше від планового показника цього року на 325 мільярдів гривень.

Враховуючи, що бюджет-2024 формується в умовах повномасштабної війни, наступного року на національну безпеку та оборону передбачено 1 трильйон 784 мільярди гривень, що на 212 мільярдів гривень більше від 2023 року, або не менше визначених РНБО 21,6 відсотка від ВВП.

З них на грошове забезпечення військовослужбовців пропонується спрямувати 1 трильйон  72 мільярди гривень та 540 мільярдів гривень — на створення і закупівлю озброєння та військової техніки.

На соціальний захист населення пропонується виділити майже 469 мільярдів гривень, що на 24,7 мільярда, або 5,6 відсотка більше, ніж до 2023 року. Одним із пріоритетів бюджету також є підтримка ветеранів війни, для чого передбачено 14,3 мільярда гривень, що на 7,5 мільярда більше, ніж до 2023 року.

Цифра

Прогноз макропоказників на 2024 рік:

номінальний ВВП — 7 трильйонів 825 мільярдів гривень;

зростання реального ВВП — на 5 відсотків;

індекс споживчих цін — 10,8 відсотка;

зростання експорту товарів та послуг — на 7,5 відсотка.
 


Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа.

 


Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.