Народна депутатка Олена Шуляк: «Відмови у програмі «єВідновлення» трапляються нечасто. В категорії пошкодженого житла відмовляють 14 відсоткам заявників, а в категорії знищеного житла ще менше — 11».

Українці, які втратили житло під час війни, зможуть обміняти сертифікати на нову нерухомість. Вимушені переселенці отримуватимуть допомогу однією сумою на всю родину. Жіночих купе у потягах стане ще більше — експеримент показав, що ця послуга затребувана.

Про ці та інші новації листопада — в матеріалах «Голосу України».

З 1 листопада в Україні стартує програма компенсацій за знищене під час війни майно. Люди, які внаслідок російської агресії втратили квартири чи будинки, отримають житлові сертифікати за програмою «єВідновлення».

«Починає працювати програма компенсацій за знищене майно. Можна обрати будь-який тип нерухомості в будь-якому місті. Якщо людина втратила будинок, вона може обміняти сертифікат на квартиру. Або отримати гроші та звести дім на своїй ділянці. Єдина умова — отримане за програмою житло не можна продавати п’ять років. Ми хочемо, щоб люди поверталися в Україну й залишалися тут», — каже голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

На 30 жовтня до комісій місцевого самоврядування, які погоджують надання компенсацій та визначають їх суму, українці подали майже п’ять тисяч заяв. Більшість із них — від мешканців Харківської та Київської областей.

«Маємо майже 500 сформованих житлових сертифікатів. У листопаді їх можна буде реалізувати», — зазначає віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Цитата

Олександр КУБРАКОВ, віцепрем’єр-міністр з відновлення України:

«Українці, чиє житло було зруйновано внаслідок російської агресії, зможуть придбати нову квартиру чи будинок. Програма «єВідновлення» дає змогу купити житло на первинному чи вторинному ринку, інвестувати на будь-якому етапі будівництва, скласти кілька компенсацій разом або оплатити з цих грошей частину житла в будь-якому куточку України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій».

Дотепер до 200 тисяч гривень отримували власники пошкодженого житла. За ці гроші можна купити будівельні матеріали та замовити послуги з ремонту.

З листопада жіночі купе з’являться у поїздах далекого прямування № 17/18 Харків — Ужгород, № 29/30 Київ — Ужгород, № 3/4 Запоріжжя — Ужгород та № 26/236 Одеса — Рахів. Купити квитки можна в мобільному додатку «Укрзалізниці» за 20 діб. Крім жінок у таких купе можуть їздити діти до 5 років включно. Вартість проїзду не відрізняється від стандартної у вагонах такого ж класу. В «Укрзалізниці» кажуть: пілотний проект продемонстрував, що послуга має попит. Такі купе заповнюються на 93%. За чотири місяці продали 25 тисяч квитків.

Далі у планах влади — запуск відшкодування для тих громадян, кому на відновлення житла необхідно понад 200 тисяч.

«Комісії фіксували багато пошкоджень, які більші за 200 тисяч гривень. Цим людям відмовлено в компенсації, але нині уряд працює над тим, щоб вони також могли скористатися програмою», — наголошує Олена Шуляк.

Крім того, 5 жовтня народні депутати підтримали законопроект № 10063 про зміни до базового закону № 2923-IX, який регулює порядок виплат за пошкоджене або зруйноване житло. Основна зміна, яку ухвалили парламентарії, — розширення форм компенсації.

«З 1 січня 2024 року гроші від держави зможуть отримати люди, які зробили ремонт власним коштом», — каже голова комітету, наголошуючи, що таке рішення буде справедливим.

За словами народної депутатки, такі компенсації не оподатковуються. Тобто громадянам не потрібно сплачувати жодних податків за державну допомогу. Вони не впливають на отримання субсидій та інших виплат.

Нинішня частина «єВідновлення» не передбачає допомоги для жителів тимчасово окупованих територій. Для них планують окремий етап програми — і за пошкоджене, і за знищене майно.

«Ми фіксуємо тисячі заявок з таких міст, як Маріуполь, Бахмут. Нині є можливості підтверджувати пошкодження житла завдяки супутниковим знімкам та іншим технічним засобам», — каже Олена Шуляк.

Вона наголошує: будуть міста, яким нададуть статус повністю знищених. Там можливе скорочення порядку надання компенсацій. Якщо буде зрозуміло, що виплати отримують усі городяни, то не доведеться аналізувати супутникові знімки по кожному будинку й квартирі.

«Це болісно визнавати, але ми матимемо й населені пункти, які не будемо відновлювати. Якщо цього не дозволятиме мінування чи екологічна ситуація, якщо люди не захочуть повертатися», — підсумувала Олена Шуляк.

Сьогодні заявки на компенсацію за житло подають через портал «Дія». Влада працює над тим, щоб це можна було зробити у ЦНАПах та через нотаріусів.

Слід зауважити, що отримуючи компенсацію, людина відмовляється від майбутніх репарацій, які сплачуватиме держава-агресор.

Наприкінці жовтня набули чинності зміни до Правил дорожнього руху. Вони наближають наше законодавство до європейського. На всіх механічних автівках поза населеними пунктами треба вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар не залежно від часу доби та пори року. Досі ця норма діяла з 1 жовтня до 1 травня. Дітей зростом до 150 сантиметрів треба пристібати пасками безпеки. На автомагістралях і дорогах для автомобілів забороняється зупинка на узбіччі, якщо там немає дорожнього знака, який позначає місця для стоянки.

Допомогу для переселенців даватимуть на сім’ю

Внутрішньо переміщені особи, які вперше оформлятимуть допомогу, з 1 листопада матимуть одну виплату на всю родину. Звернутися за нею має одна особа від сім’ї, а не кожен окремо. Їй на рахунок і надходитимуть усі кошти. Сума допомоги не зміниться: три тисячі гривень для осіб з інвалідністю та дітей; дві тисячі — для решти.

Такі оновлені правила зафіксовані в Постанові Кабінету Міністрів № 709 від 11 липня «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб». Нововведення мали набути чинності з 1 серпня. Але уряд відтермінував їх до листопада.

Ще одна новація, про яку йдеться у постанові: допомогу можуть отримати українці, в яких після вимушеного переїзду народилися діти. До цього існувала проблема з грошима на новонароджених — їх реєстрували на новому місці проживання, а отже, вони не вважалися переміщеними особами.

Для переселенців, які оформили допомогу раніше, її автоматично продовжили до кінця січня 2024 року. На виплати можуть розраховувати родини, які мають низький дохід, де є люди з інвалідністю, особи пенсійного віку, троє або більше неповнолітніх та якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів (прожитковий мінімум для працездатної людини цьогоріч — 2684 гривні. — Ред.).

Допомогу не призначать, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини мав істотні витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем. Не виплачують грошей людям, які відбувають термін у в’язниці, які були засуджені за державну зраду та які повернулися до покинутого місця проживання.

Виплати для ВПО — одна з найбільших державних програм. На цей рік на неї передбачено в держбюджеті 57 мільярдів гривень. Виплати отримують понад 2,6 мільйона переселенців, кажуть у Мінсоцполітики.

Нові будівельні норми: в укритті має бути туалет

З 1 листопада набувають чинності нові державні будівельні норми. Ними керуватимуться під час зведення захисних споруд цивільного захисту, а також під час їх реконструкції.

Ці норми затвердило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Передбачено, що всі укриття мають відповідати стандартам інклюзивності — бути обладнані пандусами для людей з інвалідністю або підйомними пристроями.

В Україні з кінця жовтня можна замовити посвідчення водія з доставкою у Польщу. А з другої половини листопада МВС планує запустити таку ж послугу в Німеччині, Чехії та Італії. Документ замовляють онлайн — в електронному кабінеті водія. «Укрпошта» доставить посвідку за кордон за два тижні. Орієнтовна вартість — 311 гривень власне за посвідчення й 960 гривень за доставку.

Там має бути облаштований щонайменше один туалет загального користування, розрахований на 200 осіб.

У захисних спорудах повинні бути інформаційні вказівники, зокрема для слабозорих та незрячих, контрастне маркування на сходах та порогах.

Мінінфраструктури також розробило Практичний посібник із проектування укриттів у садках та школах, який містить інформацію про типи укриттів, перелік вимог до основних та додаткових приміщень, інклюзивності тощо.

Цифра

36 422
гривні — таку середню вартість квадратного метра встановив уряд. Суму компенсації визначає комісія органу місцевого самоврядування. Враховують характеристики будинку: площу знищеного житла, рік побудови, клас об’єкта та середню вартість квадратного метра на вторинному ринку регіону.

Цифра

167
тисяч житлових будівель зруйновані внаслідок бойових дій, за попередніми даними обласних військових адміністрацій. З них майже 148 тисяч — приватні будинки; понад 19 тисяч — багатоквартирні.


Інфографіка Володимира ОНОПРІЙЧУКА.