Сергій Шевченко та Аскольд Лозинський (праворуч).

Вручав високі нагороди Аскольд Лозинський, член правління багатьох українсько-американських та світових українських організацій, а також професійних асоціацій США. Пан Аскольд десять років очолював Світовий конгрес українців і загалом активно й системно об’єднує світову українську спільноту за кордоном. Він відтоді, як Україна проголосила Незалежність, понад 200 разів відвідував з гуманітарною місією нашу країну і навіть під час широкомасштабної війни нині тут учетверте.

Крім вручення премій, Аскольд Лозинський також мав нагоду і приємність презентувати свої збірники статей, які є дуже помічними для наших студентів, адже це чудовий посібник з українознавства. Як зізнався пан Аскольд, він хоч і народився в Нью-Йорку, але завжди вважав себе українцем за духом. Каже: «За паспортом я — американець, проте коли б гратимуть американська й українська команди, то я вболіватиму за Україну».

Він також зазначив, що Америка активно допомагає і надалі допомагатиме Україні, але це є найперше інвестиція, це допомога в майбутнє, зокрема, й Америки. Тому Україна має приймати допомогу світу, але й подбати про розбудову власного захисту, своєї військової моці та своєї економіки. Щоби наблизити всіма нами очікувану Перемогу.

Варто зазначити, що Фундація Лозинських теж докладає чимало зусиль для розбудови України. Зокрема, щороку вона виплачує стипендії п’ятьом найкращим нашим студентам.

Ну а цього разу в пана Аскольда була ще одна місія — вручення премій за літературні доробки від Фундації Українського вільного університету імені Воляників-Швабінських.

Першої премії удостоєний відомий журналіст, публіцист, секретар Національної спілки журналістів України Сергій Шевченко за книгу «Імперія терору», що вийшла друком 2021 року. Ця збірка нарисів і статей розкриває трагедію українського народу, яку вчинив комуністичний режим срср у 30-х роках минулого століття, коли на Соловках було розстріляно цвіт української нації.

Свого часу, від кінця 1990-х і до 2014 року, коли так звана правонаступниця срср росія напала на Україну, пан Сергій не раз відвідував Біломор’я і урочище Сандармох, а в Архангельську та Петрозаводську вивчав розсекречені матеріали в архівах спецслужб. На основі цих досліджень він видав кілька книжок про трагедію нашого народу.

Серед героїв його нарисів і статей — репресовані митці Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Микола Куліш, Микола Зеров, Григорій Епік та інші.

«Імперія терору» містить дописи про Павла Филиповича, Валер’яна Поліщука, Михайла Ялового, Євгена Черняка тощо. На чільній сторінці її читаємо: «Усім, кому «трійка» сказала «помри», але Трійцею велено — «бути», присвячується».

Дякуючи фундації за високу оцінку його праці, пан Сергій наголосив, що Україна перебуває також у стані інформаційної війни. А тому виховання національної пам’яті — це головний наш самозахист. 

Загалом до книги ввійшли дослідження фактично за 20 років. І як зазначив Сергій, у нього ще чимало матеріалу про закатованих українців, а отже, писати й писати. І зізнався, що вже фактично готова його нова книга на цю тему, яка має назву «Капут рашизму».

Сподіватимемося, що незабаром так і станеться, а росія, як вісь зла, назавжди зникне з карти світу.

Фото надано автором.