Таке констатує завідувачка відділу Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи НАН України Людмила Черенько. Йдеться про майже 20 мільйонів осіб, які проживають на підконтрольній території України.

«Україна майже повернулася на рівень бідності 2001-го, ми втратили 20 років через розв’язану росією війну», — зауважує демографиня.

За словами дослідниці, за 2022—2023 роки державна статистика практично не збирає відповідні дані, адже згідно з законами, пов’язаними з воєнним станом, демографи і соціологи не можуть проводити певні обстеження та дослідження. Тому всі дані 2022—2023 років — «це те, що ми моделюємо».

«За змодельованими даними, в 2022 році бідність становила 60%, а в 2023-му — 67%», — констатує Черенько.

За оцінками Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи НАН України, сформованими на основі даних мобільних операторів, на підконтрольній території України проживають 30—31 млн осіб.

«Тож можемо припустити, що 20 млн українців перебувають за межею бідності», — наголошує демографиня.

Національний банк України дав оцінку ринку праці та рівня безробіття в державі.

Україна спостерігає збільшення економічної активності, яка відзначається наростаючим рівнем зайнятості серед громадян. Проте вплив кризи на ринку праці, викликаної повномасштабною агресією рф, лишатиметься помітним щонайменше до 2024 року.

Як пояснюють у НБУ, попит на працівників посилюється, зокрема, з приходом весни, але переважно пов’язаний із сезонними чинниками. Процес відновлення ринку праці відбувається нерівномірно залежно від галузей та регіонів, що відображає структурні зміни в економіці.

У НБУ зазначають, що нині спостерігається збільшення кількості компаній, які мають проблеми з пошуком кваліфікованих працівників, але оцінки варіюються залежно від галузей діяльності. На цей момент найчастіше спостерігаються проблеми у будівельних компаніях та підприємствах переробної промисловості. Ці тенденції свідчать про значні структурні нерівноваги на ринку праці та складну ситуацію.

Водночас НБУ наголошує, підприємства протягом 2023 року або не збільшували кількість працівників (51% респондентів), або навіть скорочували її (35% респондентів, у середньому на 6%).

За даними НБУ, рівень безробіття зменшується, але все ж залишається вищим, ніж до повномасштабного вторгнення, незважаючи на зростання чисельності неактивного населення, яка зросла майже до 45% у червні та вересні порівняно з менш як 40% у березні та наприкінці 2022 року.

У Міненерго зробили заяву щодо підвищення тарифу на електроенергію для населення.

Тариф на електроенергію, за яким розплачується в Україні населення, не є ринковим. Він набагато нижчий за її реальну вартість. Однак рішення про його перегляд ухвалюватимуть не раніше, ніж за півроку.

Нагадаємо

Улітку цього року населенню вже підвищили тариф на електроенергію. До 1 червня 2023 року в Україні діяв двоступінчастий тариф на електроенергію для побутового сектору. За обсягом споживання до 250 кВт-год він становив 1,44 грн, а ті, хто споживав понад 250 кВт-год, платили по 1,68 грн. Із червня для всіх було встановлено єдиний тариф — 2,64 грн.

За словами голови Міненерго Германа Галущенка, тариф, встановлений з червня, звичайно, також далекий від ринкового. Однак він дозволив енергетикам отримати хоча б якийсь фінансовий маневр для відновлення енергосистеми, пошкодженої внаслідок ракетних ударів ворога. Адже роботи з відновлення вимагали не лише великого людського ресурсу, а й величезних фінансових витрат.