Про це інформує Міністерство оборони України.

Тепер постачальники дизельного пального для ЗСУ фарбуватимуть його в червоний колір, а до бензину додаватимуть зелений барвник.

Постачання таких маркованих нафтопродуктів Міноборони планує налагодити вже цього тижня. До війська воно потрапить наприкінці листопада.

Промарковане пальне буде неможливо розбавити, щоб колір повністю зник. Міноборони обіцяє, що через нововведення ціна на дизель та бензин не зміниться.

На відміну від оборонного відомства, цивільні експерти наполягають на тому, що ціни на дизельне пальне в Україні напередодні зими можуть різко підскочити. Про це повідомив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн. Але станеться це не через додавання барвників, а... через страйк польських перевізників на кордоні.

Як відомо, минулого тижня розпочався страйк польських перевізників, які заблокували пункти пропуску на кордоні та українські бензовози на них. За словами експерта, це потужний напрямок поставок і удар по ньому може спровокувати дефіцит дизеля.

За попередніми даними, страйкувати поляки планують кілька місяців. Це може спричинити сплеск цін на дизельне пальне — воно також необхідне для заправки генераторів у зимовий період у разі можливих відключень через ракетні атаки росіян.

«Ми очікуємо збільшення на 23%. Ціна сьогодні — 58 гривень, плюс 20 відсотків — це 69,60 гривні. Я думаю, що реальна ціна буде 65—67 гривень за рахунок того, що мережі АЗС трохи маржу свою скоротять», — такий прогноз робив Льоушкін у жовтні. Але на той момент не було страйку польських перевізників.

Тим часом Міненерго зазначило, що Україна має достатньо енергоресурсів для цієї зими. Крім того, у влади є розуміння стосовно дій у разі нових масованих обстрілів енергетики.

Про це вкотре заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Нам вистачить енергоресурсів, у цьому плані ми почуваємося спокійно. Питання в тому, наскільки майбутні атаки можуть вплинути на постачання», — заявив він.

Водночас Галущенко зазначив, що на основі минулорічного досвіду уряд має різні шляхи розв’язання проблеми.

Міністр енергетики запевнив, що його відомство робитиме все можливе, аби уникнути відключень світла в Україні. А громадянам слід підготуватися до зими й запастися генераторами.

Щоправда, ціни на дизельне пальне в Україні напередодні зими, як ми попереджали вище, можуть різко підскочити.

НАГАДАЄМО

Раніше засновник мережі АЗС «Прайм» Дмитро Льоушкін наголошував, що ціни на пальне в Україні до кінця року можуть зрости майже на чверть через здорожчання долара. За його прогнозом, вже до кінця 2023 року ціна підскочить до рівня 45 гривень за долар. При цьому, якщо світові ціни на нафту залишаться на тому самому рівні, пальне в Україні подорожчає до рівня приблизно 65 гривень за літр уже найближчими місяцями.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.