У селищі міського типу Казанка в Миколаївській області використали меморіальні плити, на яких вибито прізвища загиблих воїнів, для будівництва доріжки.
Казанківці стверджують, що ця доріжка серед пустиря з’явилася лише тому, що селищному голові так зручніше ходити з роботи додому через пересохлу річку Висунь. Обурені місцеві жителі звернулися з листом у засоби масової інформації, але лист, на жаль, не підписали.
«Цього року територіальна громада зібрала кошти, щоб провести реконструкцію розташованого в центрі Казанки меморіального комплексу загиблим у роки Великої Вітчизняної війни воїнам-визволителям і воїнам-землякам. Зняті під час ремонтних робіт меморіальні плити керівництво селищної ради вирішило використати у такий варварський спосіб, виклавши з них доріжку. Обуренню казанківців, які, піднявши одну із плит, побачили прізвища своїх загиблих у роки війни родичів, не було меж. Адже це не просто плити було втоптано в бруд, у бруд втоптали священну пам’ять про загиблих героїв. Таке блюзнірство викликало широкий резонанс. У ситуацію вимушені були втрутитися правоохоронні органи», — повідомили жителі Казанки.
У правоохоронних органах запевнили: ніхто офіційно з цього приводу не звертався — ні в міліцію, ні в прокуратуру. Начальник Казанківського райвідділу УВС Андрій Омеленчук підтверджує: так, про такий факт йому відомо. Старими плитами, у тому числі й знятими з меморіалу, виклали доріжку через пустир, «щоб не купувати нові». Демонтовані згідно з постановою селищної ради плити тривалий час лежали поряд з оновленим до Дня Перемоги меморіалом, а потім їм знайшли таке застосування. Начальник РВВС дивується, що ця подія отримала резонанс, і тепер «перевірятиме документи і розбиратиметься».
Зрозуміло, що письмового розпорядження на укладення доріжки ніхто не видавав, а автора ідеї тепер знайти не можливо. Сама селищний голова, з якою ми зв’язалися телефоном, говорити на цю тему не хоче. Стверджує: її провини в цьому немає, вона втомилася виправдуватися й нікому не вірить...
Миколаївська область.
Фото з сайту cenzor.net.ua.