17 листопада в приміщенні Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України під головуванням Бондаренка О.В., Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулося засідання очолюваної ним Робочої групи з опрацювання законопроектів про упаковку та відходи упаковки (реєстр. №№10066, 10066-1 та 10066-2), яка створена відповідно до рішення Комітету від 25 жовтня 2023 року.

В засіданні Робочої групи взяли участь народний депутат України Янченко Г.І., представники Міндовкілля, Мінінфраструктури, Дослідницької служби Верховної Ради України, асоціацій органів місцевого самоврядування, рітейлерів, бізнесу, а також іноземні експерти.

На початку засідання Робочій групі було представлено законопроекти про упаковку та відходи упаковки (реєстр. №№10066, 10066-1 та 10066-2) їх авторами, а також висвітлено мету та особливість кожного з цих законопроектів.

Разом з тим, членами Робочої групи було проведено конструктивне обговорення законопроектів. Зокрема, в обговоренні взяли участь: представники Міндовкілля, Мінінфраструктури, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація малих міст України», Асоціації міст України, Європейської Бізнес Асоціації, громадської спілки «Український фуд-ритейл альянс», Української асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн», Американської торгівельної палати в Україні, Української Пакувально-Екологічної Коаліції, громадської організації «ЕкоЮА», Асоціації «РЕКОПАК», Українського виробничо-екологічного об’єднання по заготівлі та використанню вторинних матеріальних ресурсів «Укрвторма», мережі закладів харчування Макдональдс Україна, приватного акціонерного товариства «Київспецтранс» та Асоціації «Український екологічний альянс».

Зазначене обговорення стосувалось зауважень та пропозицій до законопроектів щодо питань: суб’єктів правовідносин та їх повноважень у сфері поводження з відходами упаковки, в тому числі й повноважень рітейлерів; порядку створення організації розширеної відповідальності виробників, а також координаційного комітету; встановлення єдиного підходу до визначення мінімальних цільових показників рециклінгу; вимог до поводження з відходами упаковки пестицидів, агрохімікатів та обробленого ними насіннєвого (посадкового) матеріалу; відповідальності за порушення законодавства у сфері управління упаковкою та відходами упаковки; набрання чинності закону.

За результатами проведеного засідання прийнято рішення щодо подальшого  секторального опрацювання членами Робочої групи даних законопроектів, з метою напрацювання пропозицій, які буде направлено в подальшому до розгляду Комітетом для прийняття відповідного рішення.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України