Слів про неминуче підвищення тарифів на електроенергію з 1 січня 2024-го, які дехто намагається вкласти в уста керівника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), він, як з'ясувалося, не промовляв.

Хто б міг подумати, що недавнє інтерв’ю Костянтина Ущаповського одному з інтернет-видань викличе мало не бурю.

Ми його теж, до речі, уважно прочитали. І не знайшли жодного слова про те, що тарифи на електроенергію зростуть із 1 січня наступного 2024 року.

Проте чутки про безповоротне, стараннями безвідповідальних колег, почали поширюватися і набирати загрозливих обертів! Услід за ЗМІ ці чутки підхопили деякі так звані лідери суспільної думки: всілякі експерти та аналітики.

Міркуйте самі! Ось що написав один відомий громадський діяч на особистій сторінці у Фейсбуці: «З 1 січня ціни на електроенергію для населення можуть збільшитися на 15 %, до 3 грн за кВт/год.!».

Не забарилися телеканали й телеканальчики, ласі до сенсацій інтернет-видання, підігріваючи пристрасті навколо висмоктаної з пальця «сенсації»!

Зарясніли шпальти інтернет-ЗМІ  брехливими заголовками: «З 1 січня треба готувати підвищення цін на електроенергію для населення, – очільник НКРЕКП Ущаповський!».

Або таке: «НКРЕКП готує суттєве підвищення тарифів на передачу електроенергії на 2024 рік!».

І ще: «НКРЕКП схвалила проект рішення про підвищення на 2024 рік тарифу НЕК «Укренерго» на 22,1 %...».

Здавалося б, що може бути простіше: знайдіть першоджерело, прочитайте і зробіть висновки, що все про підвищення тарифів – від першого слова до останнього – вигадки і плоди чиєїсь нездорової уяви.

Підтвердженням тому є повідомлення, оприлюднене на порталі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг:

«Підвищення цін на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року не буде»

Ось його текст.

«17 листопада 2023 року в інтернет-виданні… вийшло інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського під заголовком «Чому треба готуватися до підвищення цін на електроенергію».

У ньому К. Ущаповський заявив таке: «Моя особиста думка щодо успішного завершення осінньо-зимового сезону: не може бути й мови про підвищення тарифів».

Далі НКРЕКП скаржиться, що «низка телеграм-каналів у гонитві за рейтингом вийшли з повідомленнями, суть яких була вирвана із контексту та спотворила сказане, зокрема, зазначалося, що «вартість електричної енергії для населення може збільшитися на 15 %, до 3 грн за кВт/год.» або «нібито підняття ціни на електроенергію для населення відбудеться з 1 січня наступного року...».

Насамкінець Нацрегулятор  наголосив: його чітка позиція полягає в тому, що питання про підвищення тарифів для населення на електроенергію до кінця проходження опалювального періоду не стоїть.

Відтак НКРЕКП закликала всіх представників засобів масової інформації у своїх матеріалах більш уважно використовувати тези та інформацію щодо такого соціально чутливого питання, як підвищення тарифів.

Тим часом Міністерство енергетики України підтвердило, що підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня не буде.

У заяві, поширеній Міненерго на власній сторінці у Фейсбуці, йдеться про те, що «низка ЗМІ та телеграм-каналів поширили недостовірну інформацію про нібито підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року, посилаючись у своїх повідомленнях на інтерв’ю голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського.

Проте сам спікер, наголошують у Міненерго, не робив таких тверджень у своєму інтерв’ю. Понад те! НКРЕКП  публічно спростувала інформацію, викладену в журналістських повідомленнях.

Своєю чергою Міненерго так само закликає українських журналістів  бути пильними і не спотворювати інформацію, особливо в таких важливих та чутливих для населення питаннях, як підвищення тарифів.

Проти України веде війну підступний і сильний ворог. Це протистояння відбувається всюди: на полі бою, в економіці, енергетиці, в інформаційному просторі.

Недостовірна інформація про відключення світла, неготовність енергосистеми до зими або про підвищення тарифів постійно поширюється росіянами в нашому інформаційному просторі, – наголосили в енергетичному відомстві.

Їхня мета: посіяти страх, паніку, зменшити віру суспільства в Перемогу і, як наслідок, – послабити всю країну і нашу здатність протистояти ворогу.

Саме тому підігрування українськими журналістами цим російським ІПСО  є неприйнятними.

«Ще раз звертаємося із проханням бути пильними та не допомагати діям ворога в інформаційному просторі.

Міненерго офіційно повідомляє, що підвищення тарифів для населення не передбачається.

Ми 24/7 на зв’язку і завжди готові надати відповіді із суспільно важливих питань», – інформує Міненерго на власній сторінці у Фейсбуці.

Отже, підвищення цін на електроенергію з 1 січня 2024-го… скасовується!

Щоправда, як бачимо, його ніхто й не планував.