Під час засідання.

Верховна Рада конституційною більшістю (310 голосів «за») ухвалила Заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

У документі, зокрема, наголошується, що свідоме і цілеспрямоване вбивство голодом мільйонів українців, вчинене злочинним комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках, було ще одним інструментом геноциду Українського народу російським імперіалізмом, який і досі не змінив своєї мети — знищення України і Українського народу.

«Вивезення російською федерацією українського зерна з тимчасово окупованих територій України, екоцид, вчинений державою-агресором внаслідок підриву Каховської ГЕС, обстріли об’єктів критичної інфраструктури та складів із продовольством і гуманітарною допомогою, ліквідація української політичної та культурної еліт на окупованих російською федерацією територіях, асиміляція населення, депортація та примусове переміщення українських дітей за межі України, руйнування, викрадення і вивезення об’єктів культурної спадщини, спроби знищення української національної пам’яті, української ідентичності та нав’язування натомість російської, свідчать про те, що методи, які застосовує російська федерація проти України та Українського народу, не змінилися», — йдеться в документі.

Верховна Рада також із вдячністю акцентує на тому, що на відміну від 1932-1933 років, Україна бореться з російським імперіалізмом пліч-о-пліч з країнами і народами вільного світу, які надавали і продовжують надавати нам всю необхідну допомогу.

Крім того, Верховна Рада закликає міжнародні організації та парламенти держав світу до відновлення історичної справедливості та визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні злочином геноциду Українського народу та наголошує, що це стане важливим сигналом тим політичним режимам, які хочуть вдатися до нових актів геноциду, а також вагомим внеском у справу забезпечення мирного і безпечного майбутнього для прийдешніх поколінь.

За основу парламент прийняв (271 «за») законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)»    (№ 8329).
Конституційною більшістю (304 «за») народні депутати підтримали також постанову «Про затвердження рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 листопада 2023 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до російської федерації та республіки білорусь в оборонно-промисловій сфері» (№ 10271). Санкції вводяться строком на 50 років.

Водночас парламент ухвалив проект постанови «Про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України, до сфери управління Міністерства оборони України» (№ 10276), відповідно до якого 24 транспортні засоби, а також запасні частини та інші матеріальні цінності до них будуть передані до сфери управління Міноборони.

Звернення Верховної Ради України до новообраних Сейму і Сенату Республіки Польща щодо продовження плідної подальшої співпраці між народами Польщі та України (№ 10243) також дістало підтримку в сесійній залі — «за» проголосували 284 депутати.

Верховна Рада України від імені Українського народу висловлює вдячність Польському народові за надзвичайну допомогу в нашій боротьбі за свободу і висловлює переконання, що Польща та Польський народ і в подальшому так само щиро продовжать проявляти солідарність з Українським народом і активно підтримуватимуть нашу країну в її боротьбі за незалежність, на шляху до європейської, євроатлантичної інтеграції, та на шляху до спільної європейської безпеки.

У першому читанні народні депутати ухвалили й законопроект «Про застосування англійської мови в Україні» (№ 9432). Документ передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначення категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов’язані володіти англійською мовою, унормування особливостей застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту та охорони здоров’я.

Водночас, як нагадав народний депутат Ярослав Железняк («Голос»), норма, яка викликала багато критики в суспільстві, про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською була виключена з тексту законопроекту рішенням Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Відповідно до ухваленого парламентом рішення, українські воїни зможуть безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках. Це передбачено законопроектом «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство» (№ 8011). Цей проект Верховна Рада ухвалила 271 голосом в цілому.

В цілому було підтримано й законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» (№ 9015).

Було ухвалено також проект постанови «Про здійснення начальником Наталинської сільської військової адміністрації Красноградського району Харківської області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (№ 10223).

Цього дня в цілому було ухвалено такі законопроекти:

 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» (№ 9422);

 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» (№ 8313);

 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» (№ 9422);

 «Про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо соціальних нормативів у сфері культури» (№ 8395);

 «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки)» (№ 8280);

 «Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» (№ 8423).


Олена Шуляк.

Фото Вадима САРАХАНА.