Сьогодні, 25 листопада, у Верховній Раді відбулося спеціальне засідання Парламенту з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору. 

Цьогоріч ми відзначаємо 90-ті роковини цього жахливого геноциду, спрямованого на знищення українського народу. На засідання Верховної Ради з цієї нагоди завітали й численні іноземні гості — спікери парламентів країн ЄС, які в 2022-2023 роках визнали Голодомор геноцидом. Нагадаємо, за майже два роки повномасштабного вторгнення ще 17 держав визнали Великий голод спланованим вбивством українського народу.

«Сьогоднішнє засідання Верховної Ради України розпочалося із проникливої промови її Голови Руслана Стефанчука у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років. Він провів паралель між жахливими подіями тоді і зараз. Висновок простий: росія є вбивцею», – написав Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на своїй сторінці у Фейсбуці.  

І потім майже в кожному виступі звучали та сама паралель і слова підтримки та солідарності з українським народом! Світ захоплюється сміливістю та мужністю українців та дякує нашим Героям за боротьбу за демократію та свободу. 

Зокрема, на трибуні Верховної Ради виступила Голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова. Її емоційний виступ закінчився словами: «…Свічка пам’яті – це добре, але Україні потрібно більше зброї», – процитував слова гості народний депутат Олексій Гончаренко у своєму дописі в телеграм-каналі.

Щире схвалення народних депутатів викликав і промова Спікера фінського Парламенту Юссі Халла-Ахо. Політик виступав українською мовою! Юссі Халла-Ахо за фахом – вчений-філолог, професор, доктор філософії, фахівець зі старослов'янської мови. Свого часу він на кафедрі словʼяністики Хельсинського університету вивчав російську, потім вивчив польську. Тепер – українську, яка йому дуже подобається, зізнався почесний гость у бесіді з народною депутаткою Іриною Геращенко, про що вона написала у телеграм-каналі.

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Міхал Щерба з парламентської трибуни нагадав українцям, що до саміту НАТО у Вашингтоні ще є 227 днів. 
І посадовець зробить усе від нього можливе, аби навколо нашої країни була сформована якомога потужніша підтримка. Бо Україна неодмінно має стати членом Альянсу. І на знак цього подарував Спікеру Українського Парламенту Руслану Стефанчуку прапор НАТО. 

«Маємо робити і від себе все можливе, щоб в українському парламенті майоріли три прапори», – запевнив поважного гостя Голова Верховної Ради.

Свою підтримку українському народу з трибуни Верховної Ради також висловили Голова Сенату Бельгії Стефані Д'Оз, Голова Сенату Чехії Мілош Вистрчіл, Спікер Парламенту Ірландії Джеррі Баттімер, Голова комітету закордонних справ естонського Парламенту Марко Міхельсон та Голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павел Коваль. У дипломатичній ложі – представники Світового конгресу Українців.

День пам’яті жертв Голодомору, який визнаний геноцидом українського народу, – це вагомий привід згадати й осмислити великі трагедії минулого століття. Адже, згідно із дослідженнями українських демографів, у той час померло понад 1,5 млн хлопчиків і дівчаток віком до 10 років, навела жахливу статистику народна депутатка Вікторія Кінзбурська у своєму телеграм-каналі. Сьогодні наші партнери і друзі усвідомлюють чіткі паралелі між злочином Голодомору, організованим сталінським режимом, і нинішнім знищенням України путінським режимом.

– У ці надзвичайно важливі дні, дні вшанування пам’яті жертв голодоморів, ми зустрічаємо в Україні високих гостей. Я вітаю у Верховній Раді України Голову Сенату Бельгії, Голів Сенату й Палати депутатів Чехії, Спікера Парламенту Фінляндії, Спікера Сенату Республіки Ірландія, Президента ПА НАТО, Голову комісії Парламенту Естонії, Голову комітету Сейму Польщі, Надзвичайного й Повноважного Посла Ісландії в Україні. Парламенти цих країн визнали Голодомор геноцидом українського народу. Я вдячний своїм колегам за ці рішення! Бо це – відновлення історичної справедливості! Вдячний за сьогоднішній візит. Це візит солідарності з українським народом. І вдячний за сказані слова за трибуною Українського Парламенту. У кожному виступі лунали паралелі – між подіями 90-річної давності й сьогодення. Адже навіть сьогодні, у день нашої скорботи та пам’яті, і українці, і зарубіжні лідери опинилися під масованою атакою ворожих дронів. Також я дякую країнам-партнерам та союзникам за підтримку України й нашої боротьби з російським агресором, – написав про підсумки спеціального засідання Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Виступ Голови Сенату Бельгії Стефані Д'Оз у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Пане Голово, шановний пане Руслане! Шановні голови парламентів, члени парламентів, дорогі друзі!

Немає слів, бракує слів, щоб передати те, як глибоко я вас шаную, як я на вас рівняюся, на вас і на всіх сміливих українських героїв, що кожного дня б'ються за свою країну, за свою землю із надзвичайним, грубим злом, що намагається не зруйнувати не просто країну, але і все, за що ви боритеся, за що бореться вся Європа. І ви боронитеся, а ми будемо завжди вам зобов'язані.

Я хочу, пане Руслане, Вам подякувати за нагоду звернутися до вас безпосередньо. Сьогодні день споминів, сьогодні день також і натхнення. Тож  сподіваємося, що він дасть нам надію на майбутнє. Майже століття тому кремль намагався звести вас зі світу через геноцид проти українського народу. Світ тепер каже – більше такого не буде! Сьогодні, коли кремль знову намагається звести Україну зі світу, ми дотримуємося своїх обіцянок. Скажемо: не буде цього! Ми поруч із вами пліч-о-пліч. І коли вбивства припиняться завдяки перемозі, ви вийдете з тієї перемоги сильнішими, ніж дотепер. Ми всі розуміємо, що несемо  відповідальність за те, щоб підтримувати цінності миру, демократії, свободи.

Коли я вперше бачила образи смерті у 2022 році, лютневі картини – вбивства, руїни – що я могла робити в своїй маленькій далекій Бельгії? Я бачила чоловіків і жінок, що підтримували ваших вояків, щоб країна трималася, вони також допомагали пораненим, а інші просто прокидалися вранці і йшли знову на свою працю, щоб також підтримати країну. Перед лицем потужного зла одна людина може не вистояти, але разом, гуртом, можна перемогти цілу імперію.

Є речі, що мене засмучують до глибини душі. Ось Дмитро, 15 років. Два роки тому його всиновили. росіяни сказали батькам, що на кілька тижнів везуть його до відпочинкового табору, відпочинок від того жаху, що вони самі розпочали. Батьки намагалися перешкодити цьому, але не змогли цьому протистояти, і досі не знають, де хлопчик.

Богдан був депортований рік тому. Минулого тижня у нього було день народження, але відсвяткувати не вдалося, тому що замість святкового торту та  вечірки він отримав листа від російського уряду: йому 18 і він мусить іти до московського війська. І, найімовірніше, його знову направлять до України — не додому, а битися зі своїми рідними, вірними земляками. Це цілковите викривлення правди та істини.

Богдан не єдиний такий. Понад 20 тисяч українських дітей перебувають під загрозою. Вони (росіяни) можуть їх покласти на вівтар путінських намірів. Ми вже знаємо про мільйони, що зникли під час  Голодомору. Запитую себе, що можу зробити, чим зарадити?

Наша робоча міжпарламентська група працює, а я вважаю, що моя роль полягає в тому, щоб повернути дітей, саме цих викрадених дітей додому. Від самого початку навали ми думаємо про те, що ніхто не може мовчати, не повинен мовчати, всі в Європі, в світі мають підтримати вас. Якщо є якісь добрі серця в цьому світі, а їх чимало, то ми всі разом маємо зробити, що в наших силах, щоб повернути цих дітей додому. І коли ми їх повернемо, ми маємо дати їм мир, добробут, безпеку, ми маємо дати їм світ без війни, світ без путіна.
Дорогі мої друзі! Саме вчора бельгійський Сенат проголосував за резолюцію, щоб повернути цих дітей додому. Але це просто постанова, якої  недостатньо. Ми з нашою країною зробимо більше. Ви маєте нашу беззаперечну підтримку, нашу дружбу, постійну нашу допомогу. Я хочу передати вам цю Резолюцію. Сподіваюся, що це наблизить іще на один крок мирну добу і поверне ваших дітей додому.

Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

 

Виступ Голови Сенату Чеської Республіки Мілоша Вистрчіла у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Шановні пані та панове!

Я говоритиму чеською, бо це у мене йде від серця. Уперше я тут стояв у серпні 2021 року з нагоди відкриття інавгураційного саміту Кримської платформи. І ми тут були представниками від Чеської Республіки для того, щоб вас підтримати у боротьбі проти окупації росії, у боротьбі проти російської окупації Криму. Ми домовилися про те, що ми маємо підтримувати вас, і це є нашим рішенням.

Вдруге я стояв тут у квітні 2022 року. Тоді минуло менше ніж два місяці після продовження російського вторгнення в Україну. Я бачив Бородянку, побував в Ірпені, я бачив Бучу. Зі мною був сенатор Їржі Ружічка, сьогодні тут заступниця Голови Сенату Їтка Сеітлова. Я бачив той жах, який коїть російський агресор, а також бачив надзвичайну гордість і відвагу українських людей.

І я тоді дозволив собі від імені чеського Сенату Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, моєму другові, передати найвищу нагороду чеського Сенату — срібну медаль. Сьогодні я бачу, що цього мало. Я знаю, що ви заслуговуєте на золоту медаль, ви заслуговуєте на нашу шану за вашу відвагу, за вашу завзятість, за вашу боротьбу за свободу й демократію. Ви не лише воюєте за Україну, а за всю Європу й цілий світ. Я дуже вам дякую.

Сьогодні я тут втретє для того, щоби пригадати, що продовження російського вторгнення в лютому 22-го року — це не було першим злочином щодо України, цих злочинів було набагато більше. Сьогодні ми вшановуємо Голодомор, який сталінський режим влаштував для українського народу, щоб його знищити. У грудні 2022 року, дванадцять місяців тому, ми прийняли рішення, де визнали Голодомор геноцидом українського народу.

Ми думали, як ми можемо вам максимально допомогти, що ми, як сенатори, Чеська Республіка, можемо зробити? Ви у нас маєте величезну підтримку, але я знаю, що вам необхідна зброя. Однак зброю сюди, у Парламент, я вам принести не міг. Але я приніс хоча б оце. Не бійтеся, це не граната. Я вам приніс свічку. Ці свічки роблять молоді чехи й люди похилого віку, сеньйори. Такі свічки роблять волонтерські організації. Це свічки, які ми використовували у Другій світовій війні. Такої свічки достатньо, щоби було тепло в одній кімнаті, і можете навіть собі на ній підігріти чай. Ці свічки принесуть вам світло й тепло. Україні необхідно зараз багато тепла й багато світла.

Таке світло й тепло я вам сьогодні привіз із Чехії — цей символ. Це просто свічка, але, повірте мені, що світла й тепла для вас у наших серцях набагато більше. Ми думаємо весь час про вас. Ви — герої, ви воюєте не тільки за себе, але й за всіх нас, за Європу. Я хочу символічно зараз передати цю свічку пану Руслану. Я хочу передати це від імені всієї Чеської Республіки.

Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

 

Виступ Спікера Парламенту Фінляндської Республіки Юсcі Халла-Ахо у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Шановний пане Спікере, народні депутати України!

30 листопада 1939 року моя країна, Фінляндія, стала жертвою російських імперіалістичних амбіцій.

Події 24 лютого минулого року: неспровоковане вторгнення та бомбардування українських міст — пробудили у нас болісні спогади нашого власного історичного досвіду з нашим східним сусідом. Великим розчаруванням було те, що, попри весь наївний оптимізм, після холодної війни ментальність і характер російської держави не змінилися. Як тоді, так і  сьогодні, вона не поважає ні міжнародного права, ні своїх зобовʼязань. Вона не цінує життя — ні своїх, ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їхнє існування. 

росія поважає й розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою. На початку, у перші дні війни, мало хто на Заході вірив, що Україна здатна протистояти російському наступові. Своєю героїчною боротьбою українці не лише заслужили на повагу всього цивілізованого світу, а також дали нам сміливість діяти. 

Рішення про допомогу ухвалюються надто повільно, але вони ухвалюються. Станом на сьогодні, Фінляндія надіслала до України 20 пакетів військової допомоги — і ми будемо вас підтримувати так довго, як треба. 

Шановні депутати, жертвами тих самих імперіалістичних амбіцій були також ті мільйони, які втратили свої життя під час Голодомору 1932-1933 років. Наш Парламент, на відміну від багатьох інших, ніколи не видавав декларації про історичні події. У нас навіть немає процедури для цього. Але минулого тижня глави всіх девʼяти парламентських фракцій разом із переважною більшістю депутатів підписали спільну заяву, в якій констатується, що є підстави вважати Голодомор геноцидом українського народу, скоєним радянською владою, і його варто називати таким — тобто геноцидом. Я передав цей документ Спікеру Верховної Ради України, пану Стефанчуку, вчора. 

Пані й панове, для мене величезна честь стояти тут перед вами сьогодні. 

Нехай час загоїть рани, життя переможе.

Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

 

Виступ Президента Парламентської Асамблеї НАТО Міхала Щерби у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Пане Голово, дорогий Руслане! Шановні спікери парламентів, Ваші Високоповажності, шановні колеги, пані та панове!

 Ми зібралися тут сьогодні, щоб згадати про жертв геноциду. 90 років тому радянський режим виморив голодом українців. Моя країна, Польща, була серед перших, яка визнала Голодомор геноцидом. Відтоді чимало країн приєдналося до нас, і я сподіваюся, ще більше приєднається. Я заохочую їх до цього на Парламентській Асамблеї НАТО, тому що історія має значення, правда має значення і справедливість має значення. Ми згадуємо жертв Голодомору й жахливо, власне, бачити повернення російського зла, яке розпочалося 90 років тому. І знову ж таки воно присутнє сьогодні — агресія, проти якої Україна так сміливо захищається.

Сьогодні українці також б’ються і за нашу демократію і нашу свободу. За цю боротьбу зараз та будемо вдячні завжди.

Я би хотів також висловити пошану, як уже зробили мої колеги, висловити свою шану полеглим героям України, усім чоловікам і жінкам у формі, які б’ються з російською агресією. Слава Україні! Героям слава!

Колеги, кожного разу, коли ми забуваємо про злочини минулого, ми відкриваємо шлях до більшої кількості злочинів і геноцидів. радянський Голодомор і російський терор нагадують про те, як криваве зло повертається, якщо його не зупинити й не покарати. Те, що намагався зробити сталін з українцями і йому не вдалося, сьогодні путін повторює цю спробу й ми не можемо дозволити йому досягти успіху. Як Президент Парламентської Асамблеї НАТО я хочу чітко наголосити, якщо ми не мобілізуємо достатньо ресурсів, щоб допомогти Україні відбитися від агресора сьогодні, члени НАТО заплатять набагато вищу ціну завтра. росія — це імперіалістична держава-вигнанець і вона вже веде всесвітню гібридну війну проти НАТО, вона атакує Європу. Ми маємо прокинутися в цій реальності. Не може бути затримки в цьому.

Колеги, росія думала, що може знищити Україну як незалежну державу. Їй це не вдалося і тепер наша відповідальність допомогти Україні не тільки вижити, але також процвітати як країні. У Парламентській Асамблеї НАТО й у Польщі є готовність відновлено допомагати Україні на шляху до процвітання. Ми маємо запропонувати нашу повну підтримку Формулі миру Президента Зеленського й підтвердити, що не може нічого вирішуватися про Україну без України. Ми маємо збільшити і прискорити військову підтримку. Цього року ми мали б засвоїти уроки і яка ціна за те, що ми постачаємо замало й запізно. Ми також маємо забезпечити більше фінансування для відновлення України. Цього року ми маємо  розпочати ці заходи і відновлювати економіку, підтримувати інновацію. Українці вже довели, які вони інноваційні люди і, звичайно, фінансова ціна висока, але за це мусить заплатити росія, путін і його прибічники. Я заохочую колег у Парламентській асамблеї створити юридичні рамки, щоб дозволити використання заморожених активів росії якнайшвидше.

І також пам’ятаємо те, чого найбільше боїться путін — успіху України як демократії. Ми мусимо працювати разом для того, щоб демократія була міцною, була міцна армія, міцна економіка, міцна демократія і перемога України.

Шановні колеги! Ті, хто вчинили Голодомор, їх не покарали й не можуть злочини росії залишатися непокараними. З першого дня ми підтримували створення спеціального трибуналу для того, щоби притягнути росію за відповідальність, за загарбницьку війну і всі злочини, злочини проти людяності, злочини проти народу й геноцид, зокрема, жахливу депортацію українських дітей, а також (атаки) на критичну інфраструктуру, на довкілля, на ядерні об’єкти. І росія під нинішнім режимом є терористичною країною. Атакуючи зернову інфраструктуру, російський режим, так само як радянський, використовує голод як зброю і його потрібно притягнути до відповідальності, а Україна заслуговує справедливості.

Шановні колеги, останні опитування NDI Ukraine показали, що 89 відсотків українців хотіли би приєднатися до НАТО. Як Президент Парламентської Асамблеї НАТО я особисто зобов’язуюся допомогти вам у цьому.

Я знаю, я знаю, що шлях до НАТО є складним і що є 227 днів до Саміту НАТО у Вашингтоні. Залишилося 227 днів і ми мусимо зробити все, що в наших силах, за цей час. І я обіцяю вам, що я мобілізую Парламентську Асамблею НАТО й подвою зусилля для того, щоби підтримати членство України в НАТО.

Україна є нашим союзником. Україна має зайняти місце в сім’ї НАТО. Друзі, союзники! Наша підтримка України не може закінчитися, демократія і свобода переможуть, справедливість переможе, Україна переможе! Дякую. Слава Україні!

І останнє, останнє, що хочу сказати. Мені дуже подобається, що я бачу ось тут ці два прапори. І третій, третій прапор також би тут пасував.

 

Виступ Голови Палати депутатів Чеської Республіки Маркети Пекарової Адамової у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Шановний пане Голово! Шановні депутати Верховної Ради України, шановні спікери та представники національних парламентів. Пані та панове!

Дозвольте мені подякувати за те, що ви прийняли нас у цьому історичному та символічному місці.

Місці, де Україна проголосила свою незалежність, і в цьому місті ми також будемо голосувати за членство, як ми сподіваємося, у Євросоюзі й у НАТО. Я у цьому переконана!

Для мене велика честь і я зворушена можливістю звертатися до вас із нагоди 90 роковин Голодомору — однієї із найбільших трагедій у історії людства. Від жорстокого сталінського режиму до 7 мільйонів українців померли від голодної смерті. Україні, яку називали «житницею» Європи.

Чому це важливо сьогодні? Чому важливо те, що сталося понад 90 років тому? Це надзвичайно важливе насправді питання, тому що владимир путін намагається повернути, власне, так звану славну історію радянського союзу й російської імперії у джерело своєї легітимності. Минуле стало одним із найважливіших фронтів поточної війни. І ми мусимо виграти на цьому фронті, тому що правда на нашому боці. Не було нічого славного в тому, що відбувалося в Україні під час зими 1932 року. Це була спроба знищити українську націю. Це було не вперше і не востаннє у історії, коли росія намагалася досягти цієї цинічної мети. Я пишаюся тим, що обидві палати Чеського парламенту чітко й відкрито назвали Голодомор тим, чим він був насправді — це був акт геноциду проти української нації.

Ми не можемо дозволити путіну фальсифікувати історію і ми мусимо  виграти війну за минуле. Водночас ми маємо зробити все, що в наших силах, для того, щоби виграти війну за майбутнє. Війна, яка зараз точиться, коли ми з вами говоримо, це ще одна спроба знищити українську націю. Але це також спроба зламати дух усієї спільноти демократичних країн, усіх нас, представлених тут, і націй, які ми представляємо. Усі ми готові виділити належні ресурси для забезпечення перемоги, тому що альтернатива — це перемога диктаторства, це руйнування й ненависть.

У цьому контексті я би хотіла висловити своє захоплення сміливим українцями. Ви несете тягар відповідальності за майбутнє Європи. І ми вдячні вам. Ми вас не підведемо.

Дозвольте мені також додати. Мілош Вистрчіл приніс свічку, а я думаю, що ми маємо принести вам більше й зброї також. І я можу вам пообіцяти, що ми і надалі це робитимемо.

Дякую. Слава Україні!

 

 

Виступ Спікера Сенату Республіки Ірландія Джері Баттімера у Верховній Раді України 25 листопада 2023 року

Добрий день! Я дуже радий бути з вами.

Шановні колеги, дорогі друзі, пане Голово! Дякую вам за честь, за те, що запросили розділити цю церемонію з вами. Увесь світ дивиться на вас, дивиться на те, як ви, українські депутати, виявляєте хоробрість, мужність, ваше лідерство.

90 років тому ваша країна мала біду, що спіткала її та вирвала серце, зламала дух, але народ непереможний, бо сьогодні ми маємо незаконну агресію на вашу країну. І це теж велике випробування, але ми віримо у те, що здолаємо й це. 

Шановні друзі, я дуже радий сказати вам, що торік у листопаді ми ухвалили постанову, підтримуючи ваш народ, стаючи з вами пліч-о-пліч. Пане Голово, ваш поступ у всьому світі демонструє пристрасть і снагу українського народу й ми схиляємося та складаємо пошану вашій мужності. Нам легко виступати від інших парламентів і бути тут. Просто переїзд потягом — це ніщо проти того, що доводиться переживати вам через цю навалу. І ось ми приїхали, щоби згадати тих мужніх оборонців України, які тепер воюють у складі ваших Сил безпеки і оборони. І ми вшановуємо тих, хто заплатив своїм життям, і тих, хто зазнав поранень. Ми з вами подумки, ви у наших серцях! 

Шановні друзі, ми сьогодні вшановуємо подію, і як ірландець, я знаю, що це таке. Ми пережили Голодомор у нашій країні, коли народ був розтрощений, країну захопили, і тепер ми святкуємо 25 років миру Страсної п'ятниці. І ми вітаємо мир у наших родинах і дякуємо тим, хто долучився до того, щоб ірландці жили. Не треба плутатися нам, парламентаріям, не треба бути спантеличеними, ми засуджуємо навалу, агресію російської федерації, ми при всякій нагоді маємо засуджувати її. 

Я хотів би звернутися до всіх присутніх. Ми маємо також відхиляти ту думку, що напад на Газу — це те саме, що й на Україну. Це не так. Але, як гордий європеєць, я хочу привітати Європейський Союз за те, що вони ухвалили рішення дати Україні швидку дорогу прокладання членства у цьому Союзі. І я вітаю Україну з практичним виконанням рекомендацій. 

Також я хотів би привітати тут деяких друзів із Парламентської асамблеї (ред. — НАТО) із тим, що вони виступають від своїх народів. 

Ми живемо у світі, що палає, ми маємо тяжкі злидні, продовольство, енергетика — все обертається на зброю від російської федерації, але це не морально й незаконно. Коли житниця всього світу — Україна — переживає тяжкі часи, є труднощі з продовольством. І тепер і в усьому світі є непевність щодо того, чи вистачить усім харчів. І я хочу привітати українську гуманітарну продовольчу програму, офіційно запущену Президентом України Володимиром Зеленським.

Шановні друзі, завершуючи свій виступ, хотів би сказати, що почуваюся дуже скромно тут. Ви стільки робите для свого народу, народ вас так потребує. Вам іноді здається, що вас не чують, що до вас не дослухається світ. Але це не так, запевняю вас. Ви нам потрібні, як ніколи. Дякую за те, що піднімаєте український стяг. Дякую, що ділитеся своєю історією зі світом. І що найбільш важливо, дякую, що обралися парламентаріями, які виконують свої обов’язки. Коли вас було обрано, ніхто з вас не думав, що ви будете у такій ситуації, як зараз. Я сердечно дякую вам. Закінчуючи, додам, що ваші Посли у всіх країнах роблять неймовірну роботу.

Дозвольте завершити своє коротке слово тим, що наша пані Посол зробила дуже багато. 

Я хочу подякувати пані Ґілі за те, що вона виконує так чудово обовʼязки Посла, за те, що робить Ірландія тут — через посольство.

І Слава Україні!

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та із сайту Верховної Ради України.

Більше фото тут.