Як інформує Офіс Президента, в розмові з Ріші Сунаком глава держави подякував за незмінну оборонну та політичну підтримку Сполученого Королівства, що надається нашій країні в умовах повномасштабної російської агресії, та поінформував про пріоритетні потреби для підвищення оборонних спроможностей наших воїнів і посилення українського повітряного щита після візитів на лінію фронту на півдні та сході України.

Окремо В. Зеленський та Р. Сунак торкнулися питань євроатлантичної інтеграції України, відзначили важливість проведеної в жовтні зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті й обговорили подальші кроки з імплементації Української формули миру.

Під час розмови з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом йшлося про подальшу оборонну співпрацю. «Вдячний за потужний «зимовий» оборонний пакет від Німеччини, включно з чотирма системами IRIS-T, і за багаторічну програму фінансової допомоги. Це найкращі сигнали неослабної підтримки Німеччини. Дуже ціную те, що всі наші домовленості виконуються», — підсумував розмову В. Зеленський у Телеграмі.

Оборонна співпраця була основною темою розмови й з Прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим. Володимир Зеленський поінформував його про актуальні оборонні потреби України, зокрема для посилення спроможностей українських Повітряних сил та артилерії. Лідери також обговорили взаємодію двох країн у контексті євроінтеграційного шляху України. Глава держави наголосив на важливості єдності країн щодо підтримки європейської інтеграції України та багаторічної допомоги обсягом 50 млрд євро.

Підготувала Маргарита СОКОЛОВСЬКА.