Загалом представники країни-агресора відчули на собі серйозний тиск з боку України та наших партнерів.

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, віцепрезидент ПА ОБСЄ Микита Потураєв (на знімку).

«Бойкот росії був абсолютно очевидний, і країна-агресор не може записати цю зустріч ОБСЄ у своє «портфоліо перемог». Напевно, росіяни думали, що вони аж так шантажують Організацію, що до них будуть ставитися з повагою. До того ж коли Сєргєй Лавров тільки заходив до зали, то багато членів делегацій встали й вийшли. Наша делегація перша зробила це й чітко продемонструвала, що з цією людиною не може перебувати в одному приміщенні», — зазначив політик.

Він додав, що під час засідання на адресу представників країни-агресора лунали жорсткі заяви.

«Навіть коли представники росії сиділи в залі, то ніхто із присутніх не стримувався, лунали дуже жорсткі заяви і з боку керівництва ПА ОБСЄ, і з боку національних делегацій, тому росіянам просто доводилося тікати. Це сталося не лише після виступу Лаврова, а й тричі до того», — наголосив парламентарій.

Водночас він підкреслив, що світові лідери зацікавлені в тому, щоб ОБСЄ працювала ефективно.

«В ОБСЄ є дуже серйозна експертиза за деякими напрямами, наприклад, визначення чітких критеріїв вільних і демократичних виборів, оцінювання збереження та реалізації прав людини в тій чи іншій країні. Тобто ОБСЄ має незалежні інституції, що працюють завдяки незалежним експертам, яких залучає Організація. Тож із висновками ОБСЄ погоджуються всі країни, які входять до Організації чи орієнтуються на неї. Важливо, що це висновки не національних урядів, а незалежних агенцій. І якщо вони кажуть про якісь порушення в певній державі, то до цього дослухаються», — сказав народний депутат.

За його словами, саме тому провідні країни не схиляються до ідеї перезаснувати ОБСЄ, адже це дуже важкий процес. Відповідно докладаються зусилля для того, щоб робота Організації була розблокована.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua.