Про це йдеться у звіті Національного банку.

Зокрема, про стриманість у прогнозах заявляють представники сфери послуг, промисловості, будівництва.

«Підприємства промисловості, будівництва та сфери послуг очікують погіршення результатів своєї діяльності: респонденти налаштовані на зменшення обсягів експортних замовлень, обсягів будівництва та обсягів нових замовлень на будівництво/послуги», — зазначається в звіті НБУ.

Нацбанк пояснив, що воєнні дії та їхні наслідки, посилення ризиків безпеки, розрив логістичних ланцюгів, певне обмеження пропозиції електроенергії та її подорожчання для бізнесу, податкові зміни, звуження інвестиційного попиту, а також брак кваліфікованих працівників продовжують стримувати економічну активність підприємств і негативно впливають на їхні очікування.

Водночас на підприємствах торгівлі навпаки прогнозують покращення завдяки вповільненню інфляції, усталеному внутрішньому попиту і збільшенню пропозиції товарів: секторальний індекс у листопаді становив 50,9 порівняно з 53,0 в жовтні.

У галузі промисловості прогнозували погіршення результатів економічної діяльності через складнощі з експортом товарів, розрив логістичних ланцюгів і посилення бойових дій: секторальний індекс у листопаді становив 49,2 порівняно з 50 в жовтні.

При цьому підприємства сфери послуг послабили песимістичні оцінки результатів своєї діяльності в найближчій перспективі: секторальний індекс становив у листопаді 48,4 порівняно з 47,2 в жовтні.

Загалом керівники всіх секторів очікують на скорочення працівників, але найбільше 
це стосується сфери будів-ництва.

Нагадаємо також, що ситуація на українському та світовому ринку стала несприятливою для українських сільгоспвиробників, через що вони змушені припиняти діяльність.

До слова, підвищення тарифів, до якого вдаються державні монополії, зокрема на вантажні перевезення та передачу і диспетчеризацію електроенергії, можуть призвести до знищення фундаменту економіки, яким є реальний бізнес, і тоді його замінять іноземні компанії.

Загальна сума компенсацій за пошкоджене рф майно за програмою єВідновлення в Харківській області сягнула понад 980 мільйонів гривень.

Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

І насамкінець. В Україні зросли ціни на пшеничний хліб.

Про це пише портал agronews.ua.

Фахівці вказують, що подорожчання хліба відбулося з кількох причин. Це погіршення погодних умов, зростання витрат на енергоносії та логістику, частково через страйк польських перевізників, бо подорожчало автопальне.

Зазначається, що піднявся в ціні не весь пшеничний хліб, а лише деякі його види.

Також в Україні подорожчали яйця. Так, у перші числа грудня порівняно з листопадом яйця «Квочка» додали в ціні з 54,64 гривні до 56,99 гривні за десяток, а яйця «Ясенсвіт» — з 55,53 гривні до 57,85 гривні за десяток.

Як раніше повідомляв економіст Олег Пензін, перед новим роком слід очікувати здорожчання низки продуктів. За прогнозом експерта, зростуть у ціні м’ясо та риба.