Заступник очаківського міського голови Олексій Васьков задоволений роботою місцевих депутатів. Не припиняється діяльність комунальних служб з ремонту доріг.

Утім, депутати міської ради жодного разу не пропустили сесій. І засідання завжди відбувалися в режимі офлайн. Попри тривоги та обстріли. Як вдається працювати органам місцевого самоврядування на території, що розташована в зоні активних бойових дій, дізнавався «Голос України».

Тут залишилася половина жителів

В мирний час у причорноморському затишному Очакові проживало 16 тисяч мешканців. Під час курортного сезону ця кількість збільшувалися в рази. Відпочивальників з усієї країни приваблювало все — море, сонце, повітря і досить прийнятна ціна за все це задоволення, враховуючи житло. Місцеві за сезон могли заробити собі на рік, а бази відпочинку справно наповнювали місцевий бюджет.

Нині в Очакові залишилася половина з місцевих мешканців. З них 700 дітей. Не всі готові жити в стані повітряних тривог та постійних обстрілів. Але навіть ті, хто залишився в своїх, інколи напівзруйнованих, будинках, не хочуть їх полишати. Бережуть, дбають. Багато з очаківців, які мають роботу в місті, на ніч переїжджають в Осетрівку чи Чорноморку, що розташовані близько до Очакова. В них там є дачні будиночки або будинки, за якими попросили приглядати ті, хто поїхав. По тих селах не так сильно гатять окупанти. А зранку люди просто повертаються на роботу до Очакова. Перемовляючись між собою: «Як ти, у вас сьогодні не влучило? — Та ні, пронесло. В нас тільки вікна повибивало. — Та то ж не біда. Аби дах на зиму не знесли».

Очаківці настільки звикли до обстрілів, що розуміють залежно від сигналів тривоги, як діяти. Так, місцевий підприємець Олександр Громовий ділиться: «Зазвичай в інших містах оголошують повітряну тривогу перед підльотом ракет, «шахедів». Люди мають час сховатися в укриттях, захистити свої родини. В нас інша ситуація, стріляють з Кінбурнської коси, час прильоту снарядів 2-3 секунди. Наприклад РСЗВ «Град», які найчастіше обстрілюють, ствольна далекобійна артилерія, великокаліберні міномети, крилаті ракети «Калібр», касетні боєприпаси, авіаційні ракети «повітря-земля», фосфорні боєприпаси. Вся зброя, яку має на озброєнні російська армія, задіяна при обстрілах Очакова».

Заступник очаківського міського голови Олексій Васьков підтверджує, що за весь період повномасштабного вторгнення ворог обстрілює не лише вночі, а й вдень. Наймасованіший удар був 10 січня 2023 року, коли в місті було пошкоджено до 70% усіх домоволодінь, а це п’ять тисяч будинків. Тоді внаслідок ракетного влучання в сховище протикорабельних мін часів Другої світової війни поранення дістали 15 осіб, у тому числі дворічна дитина. Спостерігається така тенденція — коли обстрілів стає менше, люди повертаються до міста, більше — до приватних будинків.

«У нас кожен незалежно від його статусу має право отримати гуманітарну допомогу раз на два місяці, раніше видавали раз на місяць. За кількістю виданих продуктових наборів та іншої допомоги визначаємо кількість населення. Звісно, більше допомоги від благодійників людям з особливими потребами, похилого віку, багатодітним родинам. У роботі комунальних служб проблем немає. Враховуючи безпекову ситуацію. Вода, світло та опалення забезпечуються безперебійно. До речі, індивідуальне опалення ми зробили ще до війни. Сміття вивозиться, дороги ремонтуємо, міську територію впорядковуємо. Працюють магазини, пошта, заправки, надаються побутові та інші послуги», — зазначає Олексій Васьков.

Без податку буде складно

За весь час повномасштабного вторгнення депутатський корпус Очаківської міської ради проводив лише очні засідання. Депутати збиралися навіть у бомбосховищах.

«На території Миколаївського району, до якого входить Очаків та Кінбурнська коса, працює районна військова адміністрація. В Очаківської міської ради немає статусу «військова». Сесії міськради завжди проводилися офлайн, для чого збиралися в обладнаних сховищах, — зазначає Олексій Васьков. — З 26 депутатів, включно з міським головою, 20 постійно присутні в місті і на сесіях міськради. Вони виїжджають, заїжджають, але коли відбувається пленарне засідання, ми голосуємо наживо. Так само і засідання виконкому. Це була і воля міського голови, і депутатів. Ми показали нашим людям, що влада є на місці, ми нікуди не ділися. Це такий стимул для мешканців».

Тож усі першочергові проблеми міста з боку депутатів розв’язували дисципліновано та оперативно. Зокрема, все, що стосується життєзабезпечення міста та містян, перерозподілу коштів бюджету. Ворог розбомбив елеватор, треба було вирішити питання з доставкою борошна; пошкодив дахи — до зими їх переважно відремонтували; на кошти від військового ПДФО зробили дороги та провели благоустрій. Взагалі місцевий бюджет на 94% складався з ПДФО, адже Очаків — місто військових.

«Звісно, прийняття закону щодо вилучення ПДФО ставить під загрозу утримання на сьогоднішньому рівні тарифів і розвиток нашої комунальної інфраструктури, ремонт пошкоджених будинків, виплату соціальної допомоги, підтримку закладів освіти та охорони здоров’я тощо. Виходячи з показників бюджету на наступний рік, нам не вистачає навіть на забезпечення заробітною платою працівників міської ради та її виконавчих органів. Обіцяли надати державну дотацію на рівні 2021 року, але поки що я не бачу її в наведених контрольних цифрах. Якщо до початку бойових дій бюджет ще наповнювався за рахунок роботи баз відпочинку, дитячих таборів, окремих підприємств, то тепер ми залежимо винятково від військового ПДФО та державних субвенцій. Наступний рік буде дуже складним для Очакова», — зізнається заступник очаківського міського голови Олексій Васьков.

Утім, він сподівається, що очаківці витримають усі випробування завдяки своїй згуртованості та патріотизму. Сьогодні над Очаковом взяли своєрідне шефство міжнародні партнери з Нідерландів та Німеччини. «Ми запропонували декілька проєктів, які можуть бути схвалені іноземними друзями. Нас та ще три громади відібрали на отримання міжнародних грантів. Вони будуть спрямовані на вирішення економічних та екологічних питань, транспорту, соціальні проєкти. Тож не стоїмо на місті, а дбаємо про те, як відбудовувати місто після Перемоги», — каже Олексій Васьков.

Влада очима людей

Містяни, які не виїжджали з Очакова, схвально оцінюють діяльність очаківського міського голови Сергія Бичкова та його заступника Олексія Васькова.

Так, Олександр Громовий каже, що міська влада потурбувалася про безпеку, встановивши десяток бетонних укриттів у різних мікрорайонах. Також усі підвали, які є в місті, пристосовані під сховища. Нещодавно відкрили сучасне укриття в одному з навчальних закладів. Тепер діти можуть навчатися за змішаною схемою. «І мені доводилося ховатися в таких сховищах, коли обстріли застають серед вулиці. Вважаю, що влада в нас на своєму місці. Працює системно. Керівництво точно в місті. Я постійно зустрічаю і міського голову, і його заступника. Хтось, може, критикує за використання бюджетних коштів на не першочергові заходи. Але в Очакові так історично склалося, що є чимало вулиць, на яких просто ніколи не було асфальту. Наприклад, мікрорайон Чижиківка, де люди прожили життя, не бачивши асфальту. Фактично зараз ведеться не ремонт, а нове будівництво доріг. Я підтримую такі дії влади. Навіть коли знову буде обстріл, то пошкодять метр на метр асфальту, комунальники залатають. А дороги залишаться на десятки років, на покоління», — ділиться Олександр Михайлович.

Завідувачка міської бібліотеки Ганна Біла разом із іншими жінками-волонтерками видає містянам гарячі обіди. Влада активно підключається до процесу надання гуманітарної допомоги, продуктових наборів. «Коли в січні цього року ворог пошкодив більшість очаківських будинків, людям видавали будівельні матеріали — фанеру, дошки, шифер, які зберігалися на складі КП «Благоустрій». Пишеш заяву до міськради і отримуєш матеріали. Хто не міг самостійно залатати вікна та дахи, тим допомагала міська влада. Щоб хоч взимку, коли холод, закрити вікна та дахи. Люди пристосовуються до життя в таких умовах. Я не скажу за весь Очаків, але я живу. І всі, з ким я спілкуюся, живуть з надією на Перемогу», — розповіла Ганна Вікторівна.

Євдокія Біляєва також згадала про вибух на складі. Бо на той час була на роботі в будинку, що в центрі міста. Каже, удар був страшної сили, усі побігли до підвалу з працівниками інших організацій, що в тій будівлі. «Аж раптом будинок здригнувся, підвал засипало пилюкою, ми одне одного навіть не бачили. Я подумала, що попали в нас. Наступними днями ми вийшли розбирати завали. Працювали всі — від голови суду до прибиральниці. Одне одного підтримували, допомагали. Завдяки владі залишили опалення, щоб не замерзла система. Зашили дуже швидко нам вікна. Вважаю, що саме завдяки взаємодії між владою і містянами повністю підтримується життєздатність міста. Влада, вони — просто герої. Не було жодного дня, коли б вони не працювали. Місто невелике, одне в одного постійно на очах», — розповіла Євдокія Костянтинівна.

Звісно, не кожен очаківець задоволений діями влади. Та й не може такого бути, щоб усіх все влаштовувало. То бруківку не там кладуть, то дороги ремонтують бюджетним коштом, то навели лад, де ніколи його не було. Але і у влади є що відповісти.

«Уявіть, що ми завтра перемогли в цій війні, — висловлюється Олексій Васьков. — А хто повернеться до міста, в якому зруйновані будинки, замість доріг — багнюка, не працює інфраструктура? Ті, хто переїхав до більш благополучних населених пунктів чи закордон? Звісно ні. А ми вкрай зацікавлені, щоб до Очакова поверталися місцеві жителі, особливо молодь. Тому і гуртуємося громадою, щоб пережити війну та зберегти своє місто для нинішніх і прийдешніх поколінь».

А ще городяни сподіваються, що Очаків отримає статус «Місто-герой». Він його точно заслужив.

Миколаївська область.

Фото автора.

ФАКТ

У перший день повномасштабного вторгнення із самого ранку в Очакові пролунали вибухи. Ракетами типу «Калібр» були вражені військові об’єкти, загинули люди.

Снаряди прилетіли до міста і на початку квітня із захопленої окупантами Кінбурнської коси. Внаслідок тих прильотів загинули сім і було поранено понад 20 осіб.

Наступного масованого удару було завдано наприкінці травня 2022-го, тоді постраждала житлова інфраструктура, деякі райони залишилися без газо- та електропостачання.

28 червня Очаків також пережив масштабну атаку: пошкоджено міський ринок, будівлю Палацу культури, приватний сектор та житлові будинки. Три людини загинули, зокрема шестирічна дівчинка. Сім дістали поранення.

На початку серпня 2022 року росіяни обстріляли місто з важкої артилерії, зруйнувавши електропідстанцію та знеструмивши кілька районів. Дивом минулося без жертв.

4 вересня в Очакові російська ракета влучила в елеватор, знищено півтори тисячі тонн зерна, пошкоджені приватні будинки.

9 січня 2023 року зафіксовано найпотужніший вибух за весь час воєнних дій росії на території України, внаслідок якого було пошкоджено житлові будинки та інфраструктуру міста. Обстріл був такої сили, що вибухова хвиля дісталася і Миколаєва.

Один з останніх масованих ударів по місту стався 21 липня 2023-го. Тоді ворог зруйнував міську бібліотеку. Вибухи і тривоги лунають в Очакові і зараз.