«Помічник ветерана» — це експериментальний проєкт Міністерства у справах ветеранів. У липні він стартував у Вінницькій, Львівській, Миколаївській та Дніпропетровській областях, згодом до пілотування ініціативи приєдналися також Закарпатська, Сумська, Київська, Полтавська і Харківська області.

Запровадження інституту помічника ветерана покликане максимально спростити доступ до необхідних послуг і допомоги для наших захисників та їхніх родин. На цьому під час брифінгу наголосив заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський (на знімку).

«Найефективніше це можна реалізувати за принципом «рівний — рівному», коли надавачами й отримувачами певної послуги будуть ветерани і члени їхніх сімей. Такий формат дає змогу людині, яка вже пройшла шлях адаптації, допомогти іншим подолати певні психологічні або ж соціальні бар’єри», — зазначив посадовець.

У межах відповідної Регіональної комплексної програми підтримки захисники та члени їхніх родин мають право і можливість отримати різнопланову допомогу. Скористатися низкою послуг і оформити матеріальні виплати можна онлайн на порталі «Допомога Закарпаття». Також для визначення безпосередніх потреб ветеранів, які допоможуть і в реалізації ініціативи «Помічник ветерана», в області проводять анкетування демобілізованих захисників.

У складі новоствореного управління з питань ветеранів — три відділи, а головне завдання фахівців — створити якісний, повноцінний і швидкий механізм взаємодії усіх відповідних служб, щоб ветеран міг отримати допомогу за місцем проживання. Про це розповіла директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна. За її словами, в усіх шести районах області вже створили відділи з питань ветеранської політики, а в кожній територіальній громаді визначили відповідальну особу, яка опікується питаннями забезпечення військовослужбовців комплексом послуг. Координуватиме роботу обласне управління ветеранської політики. Також за експериментальним проєктом «Помічник ветерана» в підрозділи обласної, районних військових адміністрацій і громад запрошують працювати демобілізованих захисників.

Конкретніше про запровадження інституту помічника ветерана в регіоні розповіла заступниця директора департаменту соціального захисту населення ОВА — начальниця управління ветеранської політики Мирослава Сухар. Помічниками ветеранів можуть стати ветерани й ветеранки, члени їхніх родин і сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць України.

Реєстрація на посаду помічника ветерана в Закарпатській області для місцевих мешканців і жителів інших регіонів тривала до 27 жовтня, однак подекуди, якщо виникла необхідність добору кандидатів, її продовжили.

Після успішного проходження конкурсного відбору і співбесіди на кандидатів чекає спеціалізоване навчання, а згодом і офіційне працевлаштування в Сервісному офісі у справах ветеранів.

«Помічник ветерана за місяць може надати послуги не більш як сотні ветеранів. Від кількості послуг залежатиме рівень його заробітної плати, яка не може перевищувати чотири мінімальні зарплати, — зауважила Мирослава Сухар. — Найпотрібнішими ці спеціалісти будуть у тих громадах, де відповідно до реєстру проживає найбільша кількість ветеранів».

Словом, життя ветеранів має стати легшим і змістовнішим.

Фото прес-служби ОВА.