Деякі підприємці скаржаться на штрафи. Вони, мовляв, помилково заплатили податкове зобов’язання на інший бюджетний рахунок, через що контролюючий орган нарахував санкції. З одного боку, податок було сплачено, але з другого — актуальний рахунок не поповнився, бо кошти надійшли... не туди.

Деталі розкрив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на своїй сторінці в Телеграмі.

За словами політика, кожен податок має власний рахунок, тому платників переконливо просять перевіряти реквізити перед відправкою коштів, щоб не помилитися. Але інколи трапляються прикрі ситуації, коли помилково податок на прибуток надіслали на рахунок зі сплати ПДФО.

Виходить, що суб’єкт підприємницької діяльності виконав свої обов’язки й заплатив кошти в державний бюджет, тож претензій бути не повинно. Але контролюючий орган не бажає миритися й самостійно розбиратися. Він нараховує представникам бізнесу штрафи.

На думку голови профільного комітету, такі дії є максимально безглуздими, адже Верховний Суд України визнав дії податківців протиправними. Це однозначна позиція, яка не містить двозначного тлумачення.

«Вимагаю від податківців забезпечити дотримання практики Верховного Суду та прав платників податків. А щоб остаточно поставити крапку в цьому питанні, ініціюю уточнення до Податкового кодексу», — написав голова профільного комітету в Телеграмі.

З початком повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, для багатьох родин, що втратили житло, роботу, заощадження, критично важливим стало повернення до самостійного й економічно незалежного життя.

Міністерство соціальної політики працює над тим, щоб забезпечити максимально ефективну підтримку осіб і родин, що опинилися в складних життєвих обставинах. З цією метою у 2023 році міністерство перезапустило розроблену раніше програму «Рука допомоги». Вона спрямована на допомогу малозабезпеченим особам у відкритті власної справи.

Програма дає змогу непрацюючим працездатним особам з числа членів малозабезпеченої сім’ї отримати одноразову безвідсоткову поворотну допомогу у розмірі до 100,5 тис. грн для відкриття чи розвитку власного бізнесу.

Як розповіли в Мінсоцполітики, фінансова допомога дається на придбання обладнання та матеріалів, необхідних для розвитку власної справи.

Людина може отримати безвідсотковий кредит від держави строком на три роки. Повернути допомогу можна або після закінчення трирічного строку з дати її отримання, однією сумою (протягом 30 календарних днів), або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого Центром зайнятості.

Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Для отримання такої допомоги людина, яка має бажання розпочати підприємницьку діяльність, має звернутися до найближчого Центру зайнятості.

Насамкінець інформація від Пенсійного фонду України.

Станом на 8 грудня профінансовано:

22,3 млрд грн — на пенсійні виплати, зокрема 4,8 млрд грн — через АТ «Укрпошта», 

17,5 млрд грн — через уповноважені банки;

3832,6 млн грн — на виплату житлових субсидій та пільг;

1467,8 млн грн — на страхові виплати, зокрема 379,3 млн грн — на оплату лікарняних.

У грудні надано 324 тис. послуг особам, які звернулися до органів Пенсійного фонду України.