Крім того, напередодні увечері зенітні ракетні підрозділи повітряного командування «Схід» знищили дві керовані авіаційні ракети Х-59 на Запоріжжі та Дніпропетровщині.

Експерти Defence Express на основі даних фахівців проаналізували уламки ракет, збитих у ніч на понеділок на Київщині. Спеціалісти повідомили, що тоді ворог гатив по столиці зенітними ракетами 48Н6ДМ до ЗРК С-400. Вони мають більшу дальність, ніж ракети до комплексу С-300.

Максимальна швидкість такої ракети до комплексу С-400 становить 2,5 км на секунду. Тобто її політ на 200 км становить лише декілька хвилин. Тому спочатку були вибухи системи ППО, а потім уже пролунав сигнал тривоги.

Зросла загальна інтенсивність бойових дій на фронті. За інформацією Генштабу ЗСУ (на 12.12), протягом минулої доби відбулося 89 бойових зіткнення. Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Тільки на цьому напрямку українські воїни успішно відбили 42 атаки противника.

Крім того, окупаційні війська намагаються повернути собі ініціативу на ділянках у напрямках Мар’їнки, Бахмута й Куп’янська. Так, резерви та зусилля рашистів сконцентровані навколо Бахмута, який уже зруйновано. Там ворог намагається по-новому перекроїти мапу бойових дій і, за словами військового оглядача Сергія Згурця, має певні тактичні успіхи, зокрема в районі населених пунктів Богданівка, Хромове та Іванівське, що потенційно створює загрози для Часового Яру. Саме просування у в бік цього населеного пункту для окупаційних військ є пріоритетним.

Крім того, противник активізувався майже по всьому периметру навколо Авдіївки. На переконання експерта, сьогодні вже можна говорити, що третя хвиля наступу окупантів із застосуванням авіації та артилерії на Авдіївку розпочалася.

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив: росіяни активно діють у зоні Куп’янська, з наступом на Синьківку. Також він зазначив, що противник на Лиманському напрямку намагається витіснити наші війська за річку Жеребець. «Ніхто не відчуває усю важкість бойових дій так, як піхотинець, який у складних погодних умовах під шаленим вогнем відбиває чергову атаку ворожої піхоти», — зазначив генерал з нагоди Дня Сухопутних військ. Отож нині робота ЗСУ — це активна оборона.

На думку екскомандувача армії США у Європі Бена Ходжеса, Сили оборони все правильно проаналізували, змінивши тактику на полі бою. «Впевнений, що генерал Залужний та українське військове командування зробили все можливе для того, аби досягти таких результатів на фронті. Нам ніколи б не вдалося досягти такого успіху, діючи в таких умовах, з обмеженими військовими ресурсами», — сказав він у коментарі «Еспресо».

За словами Ходжеса, у контрнаступу ЗСУ є значний успіх, незважаючи на проблеми з поставкою військового обладнання. «Можна запитати командира українського  флоту, що він думає про контрнаступ, то він відповість, що все чудово. Адже ми бачили, що відбулося з російським чорноморським флотом. Вони тікали, тому що їх витісняли у водах Чорного моря. Ось у чому успіх контрнаступу», — резюмував американський військовий.