Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. У ніч на п’ятницю російські терористи вкотре атакували Україну, застосувавши зенітну керовану ракету С-300 та 14 БпЛА типу «Shahed-136/131». Силами та засобами протиповітряної оборони знищено всі ударні дрони.

російське окупаційне військо 14 грудня вперше за понад чотири місяці застосувало для ударів по Україні аеробалістичні ракети Х-47М2 «Кинджал», випущені з літака МіГ-31К.

Оглядачі кажуть, що хоч ракета «Кинджал» не є насправді гіперзвуковою, але вона — надзвичайно небезпечна зброя з урахуванням, що наша ППО маємо обмежену кількість засобів для протидії цій загрозі. У ПС ЗСУ поінформували, що рашисти атакували Старокостянтинів на Хмельниччині. Військові аналітики зазначають: то була насправді складна атака, коли ворог кілька разів за день підіймав у повітря свої носії аеробалістичних «Кинджалів» — літаки МіГ-31К, і, судячи з повідомлень Повітряних Сил ЗСУ, здійснював і реальні, і ймовірно фальшпуски, а також під час деяких вильотів пусків не спостерігалося.

Протягом цього часу на фронті відбулося 110 бойових зіткнень. На Донеччині окупанти посилюють штурмові дії, зокрема за підтримки бронетехніки. Також збільшилася кількість авіаударів рашистів. За словами командувача оперативно-стратегічного угруповування військ «Таврія» Олександра Тарнавського, три дні поспіль на тому напрямку противник здійснює майже 80 штурмових дій щодобово. В операційній зоні ОСУВ «Таврія» минулої доби російські загарбники завдали 15 авіаударів, провели 76 бойових зіткнень та 631 артобстріл. Проте наші захисники тримають оборону і дають відсіч ворогу. Напередодні Тарнавський спростував заяви росіян про взяття Мар’їнки.

За останні два тижні російські диверсійно-розвідувальні групи сім разів намагалися проникнути через кордон України у Чернігівській, Сумській та Харківській областях. Про це інформує командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв. ДРГ заходять із брянської, курської і бєлгородської областей. Зокрема, Наєв розповів про спробу окупантів проникнути в Україну в районі Миропілля на Сумщині: «За допомогою технічних засобів їх було своєчасно виявлено, завдано вогневого ураження з мінометів, артилерії та стрілецької зброї. У цьому бою брали учать воїни на спостережному посту і взводному опорному пункті — це ДПСУ і підрозділ тероброни. Вогневого ураження завдавали артилеристи з підрозділу, який діє на цьому напрямку».

Наступний рік передбачатиме формування й реалізацію нової української стратегії, вважає директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

«Будь-який сценарій, який ми зараз вираховуємо, зазнає істотних змін. Тому що життя впливає на ті чи інші реалії. Розуміємо, що наступний рік буде складним. Він передбачатиме формування й реалізацію нової української стратегії, яка скерована на активні оборонні дії, створення фортифікаційних споруд, створення нових резервів у переформатуванні підходів до системи управління військами. Це все відбуватиметься в альянсі з американськими і європейськими партнерами», — зауважив Згурець у коментарі «Еспресо».

На думку військового експерта, наступного року можуть бути напрацьовані рішення, які забезпечать системніший підхід щодо оборони України й накопичення ресурсів для подальших дій, пов’язаних зі знищенням противника.

«Як це позначиться на політичному тлі? Це завдання для нашої дипломатії й партнерів. Тому що часом ці політичні реалії переважають над тим, що відбувається на лінії фронту, що створює реальну загрозу на полі бою», — наголосив він.