За інформацією Генштабу ЗСУ (на 19.12), за минулу добу на фронті відбулося 105 боєзіткнень.

«Бахмутський напрямок залишається надзвичайно важливим для російських загарбників. На ньому вони зосереджують основні зусилля і для ведення штурмових дій застосовують найбільш боєздатні підрозділи десантних військ, морську піхоту та сформовані з колишніх злочинців підрозділи «Шторм Z» та «Шторм V».

Мета ворога на цьому напрямку зрозуміла — це наступ на населений пункт Часів Яр, потім на Костянтинівку, Дружківку, Слов’янськ, Краматорськ з подальшим виходом на кордони Донецької області», — заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

За його словами, на Лиманському напрямку росіяни перейшли до постійних атак українських позицій в напрямках Макіївки та Тернів. Ведуться бойові дії на Сіверському напрямку. Водночас не припиняються щоденні штурмові дії російських військ у районі Синьківки з метою її захоплення та створення плацдарму для подальшого наступу на місто Куп’янськ. «Ситуація складна. Нам доводиться воювати в умовах переваги ворога і в озброєнні, і в кількості особового складу.

Утім, командири і штаби в режимі 24/7 відстежують зміни, аналізують дії противника та своїх військ, ухвалюють ефективні управлінські рішення для посилення оборони та знищення ворога», — зазначив Сирський.

Попри щоденні втрати в особовому складі та техніці російські окупанти продовжують проведення наступальних дій. На відміну від агресора українські сили оборони намагаються досягати успіху шляхом продуманого планування бойових дій та ефективного використання артилерії, мінометів, ударних дронів та стрілецького озброєння. «Найбільшою цінністю для нас є життя наших воїнів. Мінімізація втрат завжди у пріоритеті під час планування операцій», — резюмував командувач Сухопутних військ.

Наші захисники кажуть, що ворог перейшов до наступальних дій по всій лінії фронту. Намагаючись відновити втрачені позиції, противник постійно підкидає резерви й застосовує всі свої наявні сили та засоби, а також головний козир — перевагу у живій силі...

Командир «Азову», підполковник Денис «Редіс» Прокопенко у своєму дописі у Фейсбуці висловив думку, що війна триватиме доти, доки українці будуть здатними вести спротив, оскільки росія «ніколи не відмовиться від своїх геополітичних цілей та не відпустить Україну зі своєї сфери впливу».

«Азов» на війні вже десятий рік. Для нас усе почалося задовго до 24 лютого 2022 року. За цей час ми навчилися не звертати уваги на втому та не піддаватись відчаю, усвідомили, що, можливо, не тільки наша молодість, а й усе наше життя мине на фронтах війни за незалежність України, зрозуміли, що не маємо іншого шляху, крім того, який обрали свідомо. Найкращі ліки від зневіри, паніки або апатії, викликаних роздумами про часові рамки цієї війни, — активна залученність в історичні процеси, які відбуваються тут і зараз», — пише він. Мовляв, ця війна надовго, і від нас залежить, що саме ми робимо щодня для наближення нашої Перемоги.