Уряд визначив категорії громадян, яким значно уріжуть пенсії.

Про це повідомив урядовий представник у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграмі.

За словами посадовця, Кабінет Міністрів підтримав законопроект про виплату пенсій особам, які вчинили кримінальне правопорушення проти основ національної безпеки, громадської безпеки та миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку.

Документ пропонує передбачити, що розмір пенсій особам, засудженим до обмеження волі або позбавлення волі за скоєння умисного кримінального правопорушення, протягом строку відбування покарання має становити згідно із законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не більше одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо

У 2023 році цей розмір, тобто мінімальна пенсія, становить 2,09 тис. грн. Очікується, що згідно з ухваленим Державним бюджетом на 2024 рік із 1 січня ця сума зросте до 2,36 тис. грн.

Скасувати 74% від усіх державних санітарних правил і норм у межах реформи дерегуляції. Таку пропозицію представники Міністерства економіки України обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади на заході «Реформа дерегуляції. Перегляд державних санітарних правил і норм», організованому за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Як відомо, в Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоб спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року уряд створив Міжвідомчу робочу групу (МРГ) з дерегуляції, яка вже переглянула 1025 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 235 рекомендовано скасувати, 537 — спростити. Станом на 12 грудня скасовано вже 100 інструментів.

До робочої групи, співголовою якої є Перший Віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи МРГ залучені експерти Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, проекту EU4business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», проекту USAID/UKAid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» та Європейського банку реконструкції та розвитку.

В Україні стартував експериментальний проект, метою якого є надання додаткової цільової підтримки населенню — кошти надаватимуться на купівлю твердого пічного палива.

Право на таку допомогу мають не лише українці, а й іноземці, а також особи без громадянства, які перебувають в Україні законно. Крім того, претендувати на виплату можуть особи, які мають право на пільги.

До претендентів на допомогу є низка вимог. Зокрема, одержувачі повинні проживати у житлових приміщеннях та не використовувати природний газ та електроенергію для індивідуального опалення, а також не отримувати послуги з теплопостачання.

Необхідна умова — звернення до ПФУ за субсидіями та пільгами на купівлю твердого палива у 2023—2024 роках.

Громадяни, які дали згоду на обробку даних до 1 грудня 2023, отримають допомогу через міжнародну платіжну систему WESTERN UNION уже до 20 грудня. А ті, хто до 1 грудня цього зробити не встиг, отримають виплату пізніше, інформує Пенсійний фонд України.